Ove niske temeperature su dobrodošle, pre svega zbog hlađenja vazduha i zemljišta, saznajemo od savetodavca za voćarstvo Živomira Nikolića u kruševačkoj Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi.
Sa malim zakašnjenjem, stigle su nam i niske temperature uobičajene za ovo doba godine, što su voćari i vinogradari i priželjkivali, koje će rashladiti vazduh i zemljište i time usporiti kretanje sokova, odnosno prevremenu vegetaciju, objašnjava savetodavac za voćarstvo Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Kruševac, Živomir Nikolić
Snežni pokrivač koji je nedavno zabeleo, malo je uticao na voće i vinovu lozu.
Inače, u ovom periodu najpovoljnije temperature su upravo oko nule, i bilo bi poželjno kada bi potrajale još 2 do 3 nedelje, ili barem do kraja februara, što bi predstavljali najoptimalniju pripremu za cvetanje voćki , koje je najintenzivnije u drugoj polovini marta.