ponedeljak, 28. septembar 2020.

Kruševac
ponedeljak
Oblačno.
Oblačno.
19°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 55%
Brzina vetra: 3 m/s IJI
 

Obeležen Dan državnosti (VIDEO)

Obeležen Dan državnosti (VIDEO)

Povodom Dana državnosti  delegacije grada Kruševca i Vojske Srbije položile su cveće na spomenik Kosovskim junacima.

Cveće u ime grada Kruševca položili su:  gradonačelnik i zamenik gradonačelnika Bratislav Gašić i Siniša Maksimović, au ime ministarstva Odbrane i Vojske Srbije, komandant garnizona Kruševac, pukovnik Siniša Kresović. Gradonačelnik Gašić je građanima čestitao praznik istakavši da je ovo veliki datum za našu zemlju.

„Iako Srbija slavi Sretenje kao svoj praznik od 2001., tek sad je stekla sve prave atribute države. Njen ugled se kontinuirano povećava, postala je ravnopravan i respektabilan partner u pregovaranjima i odlučivanjima sa Evropskom unijom. Na planu unutrašnjih reformi, otpočeli su koreniti procesi koji treba tek da rezultiraju statusom moderne, evropske države sa jakom ekonomijom i sistemom u kome vladaju zakoni, a ne pojedinci“.

Polaganju cveća prisustvovali su i članovi gradskog veća i direktori Javnih preduzeća i ustanova grada.

Dan državnosti Srbije obeležava se u znak sećanja na 15. februar 1804., kada je na verski praznik Sretenje, pod vođstvom Karađorđa, u Orašcu, počeo Prvi srpski ustanak, borba za oslobođenje od viševekovnog robovanja pod Turcima. Na isti dan 1835., na velikoj Narodnoj skupštini u Kragujevcu, proglašen je prvi Ustav Srbije poznat kao „Sretenjski Ustav“, koji je označio i početak savremene srpske državnosti. Sretenje je za  Dan državnosti Srbije proglašeno 10. jula 2001. godine.

Povezano