ponedeljak, 28. septembar 2020.

Kruševac
ponedeljak
Oblačno.
Oblačno.
19°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 55%
Brzina vetra: 3 m/s IJI
 

Nove mere u poslovanju RFZO (VIDEO)

Nove mere u poslovanju RFZO (VIDEO)

Nakon obilaska Filijale zdravstvenog osiguranja Kruševac direktor Republičkog fonda  profesor doktor Momčilo Babić održao je radni sastanak sa kolegijumom kruševačkog Doma zdravlja.

Profesionalizam, adekvatno i brzo pružanje zdravstvenih usluga zadaci su svih zaposlenih u Domovima zdravlja,  rekao je na radnom sastanku direktor Republičkog Fonda za zdravsteno osiguranje profesor doktor Momčilo Babić, najavljujući izvesne promene u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

U uvodnom izlaganju, direktor Babić je rekao da je Strategija razvoja zdravstvenog osiguranja doneta  prošle godine i reguliše ovu oblast u periodu do 2020.. Uvođenje stanja finansijske discipline bilo je  preduslov i prioritet stabilnog i pozitivnog poslovanja, kao i racionalno trošenje sredstava u skladu sa realnim mogućnostima.  Kao razlog za pohvalu, istakao je da je metodom centralizovanih javnih nabavki ostvarena ušteda u budzetu Fonda od preko 3 milijardi dinara (27%).

Takođe, obaveze ove republičke ustanove prema potražiocima izmiruju se u roku od 60 dana, a ulažu se maksimalni napori da ne bude nestašica lekova na tržištu. Biće unapređene i liste čekanja.

Uvedeno je 200 novih lekova na pozitivnu listu, koji su  oslobođeni od plaćanja.

U sklopu borbe protiv korupcije i kriminala donete su antikorupcijske mere i formiran je Savet za borbu protiv korupcije.

U zdravstvenim centrima otvorene su Kancelarije zaštitnika prava osiguranika, a slobodni bolnički kapaciteti će se iskoristiti za palijativnu negu i lečenje. Planira se uvođenje elektronskog: recepta, uputa, zakazivanja pregleda, zdravstvenog kartona i čak e-konsultacije. U primarnu zdravstvenu zaštitu biće imputiran farmako-terapijski protokol – uniformno lečenje pacijenata prema dijagnozi.

Novi metodi finansiranja zaposlenih, podrazumevaće i nagrađivanje prema rezultatima rada. Pojačaće se sveukupna kontrola i monitoring. Sve ove mere, donete – i u procesu uvođenja, doprineće poboljšanju celokupnog zdravstvenog sistema u Srbiji i približiti nas standardima EU.

Na skupu čiji su domaćini bili direktorka kruševačkog Doma zdravlja doktorka Vesna Stević Gajić i kruševačke filijale fonda Gorana Tomanović Jović, profesor Babić je naglasio  da se rad Domova zdravlja zasniva na znanju, odgovornosti i humanosti svih zaposlenih i da je baza svih zdravstvenih usluga.

Povezano