ponedeljak, 28. septembar 2020.

Kruševac
ponedeljak
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
19°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 52%
Brzina vetra: 4 m/s IJI
 

Sastanak gradonačelnika sa direktorima veterinarskih stanica i ambulanti (VIDEO)

Sastanak gradonačelnika sa direktorima veterinarskih stanica i ambulanti (VIDEO)

Gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić danas je održao sastanak sa direktorima veterinarskih stanica i ambulanti sa našeg područja. Tema sastanka bila je program mera veštačkog osemenjavanja krava, i najefikasniji način za sprovođenje ove mere.

14 miliona dinara je i ove godine izdvojeno kao subvencija za veštačko osemenjavanje krava. Po zakonu o javnim nabavkama, lokalne samouprave ovaj posao mogu da sprovedu samo preko tendera, gde bi najpovoljuniji ponuđač dobio posao, ali je ideja gradonačelnika Kruševca Bratislava Gašića, da svih 7 veterinarskih stanica i ambulanti učestvuju u tom poslu, i predložio osnivanje konzorcijuma veterinarskih stanica.

Nakon njihovog međusobnog dogovora i sastanka sa Kancelarijom za poljoprivredu Gradske uprave i Odeljenjem za javne nabavke (s obzirom da je zakonski neophodno raspisivanje tendera), neophodno je usaglasiti stavove i pronaći model poslovanja optimalan i pravedan za sve učesnike.

Ova mera je veoma popularna među poljoprivrednim proizvođačima, tako da je i veterinarske ustanove podržavaju. Ostaje da se uspostavi model po kome će ova ideja biti realizovana, rekao je pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu Marko Milojević.

Na sastanku se čula i ideja o veštačkom osemenjavanju svinja, jer je rasni sastav u ovom trenutku veoma loš, a poboljšanjem rasnog sastava značajno bi se unapredila svinjarska proizvodnja. Gradonačelnik Gašić je pozvao veterinarske stanice i ambulante da se za nekoliko dana ponovo sastanu, i obaveste ga o dogovoru.

Povezano