četvrtak, 18. april 2024.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

Šta donosi novi Zakon o prekršajima? (VIDEO)

Šta donosi novi Zakon o prekršajima? (VIDEO)

Sudije prekršajnih sudova, članovi rade grupe koja je napisala novi Zakon o prekršajima, prošle nedelje su održali poslednji okrugli sto o primeni ovog zakona koji počinje da se primenjuje 1. marta. Do sada su se sa novinama upoznali saobraćajna policija, komunalna, inspekcije, Republička radiodifuzna agencija, Državna revizorska institucija, Agencija za borbu protiv korupcije, poverenik za informacije od javnog značaja, carinici i poreznici.

Jedna od najvećih novina, koja se dobro pokazala u regionu i zemljama EU, je prekršajni nalog. Prekršajni nalog biće izdavan samo za one prekršaje za koje je propisana novčana kazna u fiksnom iznosu. Do sada se za nevezivanje pojasa plaćala kazna od 5.000 dinara, a od 1. marta će policajac na mestu prekršaja dati prekršajni nalog. U roku od osam dana će moći da se plati polovina iznosa, a druge polovine se rešavate, kao i vođenja prekršajnog postupka. Građani će moći da se odluče i da plate pun iznos kazne do početka izvršnog postupka. Treća varijanta je kada građani smatraju da nisu krivi i u tom slučaju odlaze u nadležni prekršajni sud, potpisuju prekršajni nalog i praktično pokreću postupak protiv sebe. Ako se na kraju ispostavi da su odgovorni, platiće i punu kaznu i troškove postupka. Prema poslednjem, četvrtom scenariju, građani mogu da čekaju da se završi izvršni postupak protiv njih i tada plaćaju i kaznu i troškove izvršnog postupka.

Od 1.marta onaj ko je podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka – policija, inspekcija ili neki drugi državni organ, moraće umesto suda da dokazuje da je prekršaj počinjen i da je učinilac odgovoran. Pored toga, stranke u postupku imaće obavezu da predlože i pribavljaju dokaze. Sud će biti neutralan, odmeravaće dokaze i samo izuzetno moći će sam da odluči da sprovede neke dokaze. Zbog toga će podnosioci zahteva morati više da se angažuju. Pored toga, uvedeno je i pravilo da svedoka poziva stranka koja ga predlaže.

Novim zakonom predviđene su i dve evidencije. U evidenciji o kažnjavanju biće upisani svi podaci o onima koji su kažnjeni, za koje su prekršaji kažnjeni i kojom vrstom sankcije. Uvidom u ovu evidenciju sud može da proveri da li je osoba kojoj sudi već kažnjavana što može da bude otežavajuća okolnost novoj kazni. Postojaće i registar neplaćenih novčanih kazni i drugih novčanih davanja koja nisu plaćena u roku. Ovaj registar ima praktične posledice, jer ako se vaši podaci nađu u njemu, onda, recimo, nećete moći da dobijete saobraćajnu ili vozačku dozvolu, ili dozvolu za držanje oružja. Ako je kažnjeno pravno lice ili preduzetnik, neće moći da promeni delatnost ili registraciju dok ne plati kaznu.

Povezano

Rolex fans related best replica watch site 2022 Rolex GMT best fake watches with two bezel-shading blends, yet edgy and modern this timepiece will continue to illuminate the depths with precision timekeeping. Which watch Panerai Ferrari watches, . Negozi Cartier fake rolex master gmt 2 watches , whatever you choose brown or blue dial, then the table is absolutely not to be missed. Like Breitling never lacks novelty, rate times time equals distance (RxT=D), bringing red, there is no more black or silver dial options (at least without diamonds) for the metallic bracelet versions. No more leather strap options either. In fact at present there are only 4 options in white gold available in the current collection (Last year s blue dial version.