ponedeljak, 25. januar 2021.

Kruševac
ponedeljak
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
8°C
Trenutni pritisak: 1000 mb
Vlažnost: 48%
Brzina vetra: 0 m/s ZJZ
 

Međunarodni dan energetske efikasnosti (VIDEO)

Međunarodni dan energetske efikasnosti (VIDEO)

Međunarodni dan energetske efikasnosti obeležili su u Beloj sali Kulturnog centra Grad Kruševac i Osnovna škola Dragomir Marković.

Prezentovan je solarni kolektor za grejanje vazduha čiji autori su učenici Škole Dragomir Marković sa profesorom fizike Gordanom Nastić. Pomoćnik gradonačelnika za ekologiju, održivi razvoj i energetiku Dragana Milićević istakla je da je cilj obeležavanja ovog ekološkog datuma smanjenje potrošnje energenta i uticanje na svest najmlađih, a sedam kruševačkih škola i jedan vrtić ove školske godine potpisali su protokol o saradnji sa Školom za opstanak u okviru projekta Održive eko škole.

Načelnik Školske uprave Rasinskog okruga Zoran Asković, podsetio je eko koordinatore i učenike na velike gubitke energije u Srbiji i planovima za osnivanje Fonda za energetsku efikasnost.

Promovisana je i publikacija Pametna energija auora mr Gordane Brun, o kojoj je između ostalih govorio pesnik Ljubivoje Ršumović. Direktor Škole domaćina Saša Jevtić, naglasio je da Dragomir Marković nastavlja sa edukacijom učenika o energetskoj efikasnosti.

Obeležavanju Međunarodnog dana energetske efikasnosti prisustvovali su gradski većnici, predstavnici privrednoh i javnog života grada.

Povezano