utorak, 20. april 2021.

Kruševac
utorak
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
10°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 81%
Brzina vetra: 0 m/s JZ
 

Restrukturiranje preduzeća i privlačenje direktnih stranih investicija (VIDEO)

Restrukturiranje preduzeća i privlačenje direktnih stranih investicija (VIDEO)

U Regionalnoj privrednoj komori Kruševac, održana je naučna tribina, na kojoj su stručnjaci sa Instituta ekonomskih nauka iz Beograda govorili o restrukturiranju preduzeća i privlačenju direktnih stranih investicija

Restrukturiranje se u Srbiji uglavnom vezuje za zatvaranje preduzeća, otpuštanje ljudi, gašenje poslova i prodaju imovine. Međutim, direktor Instituta ekonomskih nauka, doktor Dejan Erić, smatra da ono može da se posmatra i na znatno pozitivniji način.

Za razliku od svetske prakse, gde su proseci restrukturiranja veoma intenzivni, u Srbiji su oni veoma prigušeni, ističe doktor Ivan Stošić.

Doktor Marko Malović pokušava da da odgovor na pitanje zbog čega u Srbiji nema dovoljno stranih direktnih ulaganja.

Srbija, kao investiciona destinacija, prema rečima magistra Duška Bodrože, ima nekoliko prednosti: nalazi se na koridorima 10 i 7, ima sklopljene spoljnotrgovinske ugovore sa Evropskom unijom, Rusijom i zemljama Cefte. S druge strane, postoje i problemi, u prvom redu, porezi i takse koji nisu prilagođeni međunarodnim tržištima.

U Rasinskom okrugu trenutno je 13 preduzeća u restrukturiranju, a budući da bi, po Zakonu, taj proces trebalo da bude okončan do 30. juna tekuće godine, Regionalna privredna komora Kruševac, u saradnji sa tim preduzećima i uz saglasnost Republičke privredne komore, formiraće Radno telo kako bi prevazišli probleme, kaže direktor Regionalne privredne komore Kruševac, Predrag Vukićević.

Naučna tribina privukla je pažnju velikog broja predstavnika preduzeća u restrukturiranju i privrednika iz Rasinskog okruga.

 

Povezano