nedelja, 5. decembar 2021.

Kruševac
nedelja
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
10°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 65%
Brzina vetra: 1 m/s S
 

Laureati 22. Zlatne kacige

Laureati 22. Zlatne kacige

Završno veče 22. Međunarodnog festivala humora i satire „Zlatna kaciga“  u Bioskopu Kruševac otvorio je gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić. Teme ovogodišnjeg konkursa  bile su Fudbal za karikaruru i pisanu formu i Fejsbuk za mlade do 18 godina * Završnici 22.festivala humora i satire „Zlatna kaciga“ u klubu Kulturnog centra Kruševac  prethodilo je tradicionalno crtanje karikatura. U foajeu Bele sale KCK zatim je otvorena izložba karikatura pristiglih na konkurs o temama za odrasle „Fudbal“ i mlade do 18. godina „Fejsbuk“. Dodeljena je i ovogodišnja  nagrada Klasovo majstorsko pero.

Prisutnima se, na završnoj večeri 22. Međunarodnog festivala humora i satire „Zlatna kaciga“  u Bioskopu Kruševac, obratio direktor Kulturnog centra mr Miroslav Smiljković, koji je, između ostalog, izneo osnovne podatke o Festivalu.

Gradonačelnik Bratislav Gašić u svom obraćanju izrazio je želju da ovaj Festival bude najveći u Srbiji, da svake godine imaju što više radova u svim segmentima takmičarskog dela, a da se gosti iz Bugarske i Italije osećaju prijatno u najlepšem gradu Srbije.

Prema odluci žirija festivala, od 272 autora iz 44 zemlje sveta, Zlatna kaciga za karikaturu pripala je Aleksandru Blatniku iz Niša. Za priču „Fudbalski navijači“ Zlatnu kacigu dobio je Aleksandar Čotrić iz Beograda, za pesmu „Kotrljajmo život kao fudbal“ Dragiša Pavlović Rasinski iz Kruševca, a za aforizam “ Srbija i Kosovo su odigrali prijateljski meč, i jedni i drugi su gostovali“ Marko Miljković iz Kragujevca.

Nagradu za životno delo dobila je dramska umetnica Olivera Katarina, a priznanje „Vitez od Čarapanjie- Ser Hardi“ komičar Jova Radovanović.

Uručena je i nagrada „Rade Brka“ za priču „GOO“ Dušanu Mijajloviću Adskom iz Niša kao i dipolme i nagrade za drugo i terće mesto u svim kategorijama festivala.

Svečanosti su pored gradonačelnika Kruševca Bratislava Gašića prisustvovali: zamenik gradonačelnika Siniša Maksimović, predsednik Skupštine grada Živan Nikolić, načelnici i gradski većnici, pomoćnici gradonačelnika, predstavnici Vojske Srbije, direktori javnih preduzeća i ustanova, delegacije iz Bugarske i Italije, brojni sugrađani i gosti festivala iz drugih gradova Srbije.

Završnici 22.festivala humora i satire „Zlatna kaciga“ u klubu Kulturnog centra Kruševac  prethodilo je tradicionalno crtanje karikatura.  Četrdest najpoznatijih   srpskih  karikaturista, među kojima su Nikola Otaš, Muhamed Đerlek, Goran Ćeličanin, Ceca Krstić, Milan Marić, Nedeljko Ubović i drugi, crtali   su karikature  zainteresovanim sugrađanima na poklon. Ovom prilikom  urađeno  je pedesetak karikatura  u okviru pratećeg programa festivala.

U foajeu Bele sale Kulturnog centra Kruševac, zatim je otvorena izložba karikatura pristiglih na konkurs o temama za odrasle „Fudbal“ i mlade do 18. godina „Fejsbuk“. Dodeljena je i ovogodišnja  nagrada Klasovo majstorsko pero.

U ime pokrovitelja grada Kruševca, izložbu je otvorila pomoćnik gradonačelnika za društvene delatnosti Mirjana Zlatanović, a u ime domaćina goste je pozdravio direktor KCK-a Miroslav Smiljković. Na konkurs od pristiglih 505 radova iz 44 zemlje i Srbije o temi fudbal, treća nagrada za karilaturu pripala  je Daru Aksinu iz Rumunije, druga Nedeljku Uboviću iz Zemuna. Prvu nagradu Klasovo majstorsko pero, Draganu Rumenčiću iz Beograda, uručio je ovogodišnji  predsednik žirija Goran Ćeličanin.

Organizator festivala je Kulturni centar Kruševac.

Povezano