ponedeljak, 25. oktobar 2021.

Kruševac
ponedeljak
Bez padavina.
Bez padavina.
8°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 70%
Brzina vetra: 6 m/s I
 

Danas je Lazareva subota – Vrbica

Danas je Lazareva subota – Vrbica

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Lazarevu subotu ili Vrbicu, pripremajući se, u poslednjoj sedmici posta, za Uskrs. Smatra da je tog dana Isus Hristos vaskrsao Lazara iz groba. Na Lazarevu subotu, običaj je da se nose grančice vrbe čime se simbolično, predstavlja ulazak Hristov u Jerusalim gde su ga dočekali sledbenici. Vrbicu obično u crkvu nose deca popodne, da bi se u nedelju na Cveti okadila i posle molitve grančice podelile vernicima. Vrbica je uvek subotom, dan uoči praznika Cveti, koji je nedelju dana pred Uskrs.

Događaj Lazarevog vaskrsenja se, prema jevanđeljima, dogodio u Vitaniji i uvod je u novu veru u Vaskrsenje.

Prema jevanđeoskom predanju, Hristos je stigao u Vitaniju četiri dana posle smrti Lazareve, oživeo ga i digao iz groba, pa je taj praznik poznat i kao Vaskrsenje Lazara Četvorodnevnog.

U hrišćanstvu taj praznik ima značenje pobede života nad smrću i na bogosluženjima se tog dana pominju voljna stradanja Hristova i vaskrsnuće Lazarevo kao jemstvo za vaskrsenje svih vernika.

Vaskrsenje Lazarevo naljutilo je prvosveštenike i, kako kaže jevanđelje, neposredan je povod za odluku judejske skupštine o pogubljenju Spasitelja.

Pravoslavni vernici istovremeno proslavljaju i Vrbicu koja, prema kanonu Crkve, počinje službama bdenja u navečerje Cvetne nedelje, svečanog ulaska Hristovog u Svetu zemlju.

Vrbica je za pravoslavne hrišćane praznik dečije radosti, jer je Hristos polazeći u Jerusalim rekao: „Pustite decu k meni, jer takvih je Carstvo nebesko“.

Na taj praznik se u pravoslavne hramove unose vrbove grane koje tu ostaju do nedeljne liturgije, na Cveti, kada se obavlja blagosiljanje vrbe.

Vrbove grane, koje se potom dele narodu, simbolizuju palmine grane kojima su hrišćani pozdravljali Spasitelja na ulasku u Jerusalim.

Povezano