ponedeljak, 24. februar 2020.

Kruševac
ponedeljak
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
1°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 100%
Brzina vetra: 0 m/s J
 

Proširena sednica Štaba za vanredne situacije Grada Kruševca: Prioriteti za sanaciju štete (VIDEO)

Proširena sednica Štaba za vanredne situacije Grada Kruševca: Prioriteti za sanaciju štete (VIDEO)

Na proširenoj sednici Štaba za vanredne situacije Grada Kruševca, analizirano je stanje na poplavljenim područjima, sa listom prioriteta za sanaciju štete. Pohvaljen je rad preduzeća i službi koje su bile angažovane u prethodnih nekoliko dana, ali i upućen apel službama mesnih zajednica i lokalnom stanovništvu da daju značajniji doprinos.

Prema podacima Hidrometeorološke stanice, na području Kruševca, od 16. aprila, palo je 133 litra kiše po kvadratnom metru. Sektor za poljoprivredu uveliko radi na prikupljanju podataka o razmerama štete, a ostale službe angažovane su na popravci oštećenih puteva i mostova. Komandant Štaba za vanredne situacije, Bratislav Gašić, rekao je da, dok pojedini gradovi u Srbiji hitaju da od države naplate štetu, grad Kruševac mora da se okrene rešavanju nastalih problema.

Situacija je pod kontrolom, angažovani su svi neophodni resursi, ljudstvo i mehanizacija i što je najvažnije  voda iz Gradskog vodovoda je ispravna po svim parametrima.

Kao najkritičnije mesto, u Djunisu na Južnoj Moravi vodostaj usporeno raste. Magistralni put Djunis – Deligrad zatvoren je za saobraćaj. Aktivnost ljudstva usmerena je na obilazak domaćinstava  i saniranjeposledica, kao i sprečavanju daljeg širenja vode na ugroženom području postavljanjem dzakova sa peskom ispred ugroženih objekata.  Na ovom potezu organizovano je 24-satno dežurstvo Vatrogasno-spasilačke jedinice.

Zapadna Morava izlila se kod obilaznice u selu Makrešane, gde su poplavljene oranice. Vodostaj reka u trenutnoj je stagnaciji i blagom opadanju. Na ostalim vodotokovima, takođe je primetno stagniranje ili dovođenje u redovno stanje nivoa vode. Put prema Jastrepcu je i dalje u prekidu.

Iz jezera Ćelije ispušta se 53 m3/ u sekundi. Prema poslednjem merenju, nivo vode jezera iznosi oko 280 cm, što je 222 cm do preliva. Nivo vode u jezeru se takođe smanjuje.

Prema informacijama EDB Kruševac, snabdevanje električnom energijom u svim opštinama okruga je redovno, osim pravca prema vikend naselju na Jastrepcu, zbog kvara na trafostanici do koje se ne može prići zbog prekida lokalnog putnog pravca, oštećenog od bujičnih voda.

U slučajevima gde se ukazala potreba, obezbeđene su i cisterne pijaće vode.

Dogovoreno je da do 30. aprila „Kruševacput“ i „Putevi Srbije“ srede prilaz Jastrepcu, dok će Ribočuvarska služba, Vodovod i Javno komunalno preduzeće „Kruševac“ biti angažovani na čišćenju jezera Ćelije, kako, usled padavina koje su najavljene za četvrtak i petak, smeće ne bi krenulo ka vodozahvatu.

Deonice u selima Trmčare, Buci i Mali Šiljegovac takođe su na listi prioriteta, kao i makadam putevi koji bi trebalo da budu nasipani u narednih 5 do 6 dana.

Gradonačelnik Kruševca i komandant Štaba, Bratislav Gašić, apelovao je na veće angažovanje lokalnog stanovništva u svim selima i najavio seriju sastanaka sa predstavnicima mesnih zajednica u narednih par dana.

Povezano