utorak, 24. novembar 2020.

Kruševac
utorak
Oblačno.
Oblačno.
2°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 98%
Brzina vetra: 3 m/s SZ
 

Ugrožene ratarske i povrtarske kulture (VIDEO)

Ugrožene ratarske i povrtarske kulture (VIDEO)

Velike količine padavina ozbiljno će oštetiti poljoprivredne kulture. Posebno je kritično kod ratarskih i povrtarskih kultura, gde će u velikom broju slučajeva doći do presejavanja i presađivanja. Opasnost od voda preti i voćnjacima, pa se preporučuje, gde god je to moguće, da se priručnim sredstvima izvrši odvodnjavanje.

Velike površine pod poljoprivrednim kulturama  duž toka Zapadne Morave i Rasine nalaze se pod vodom. Posebno su ugrožene ratarske i povrtarske kulture, gde će, evidentno je, morati da dođe do presejavanja i presađivanja, kaže Živomir Nikolić iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Kruševac.

U zadnjih nekoliko dana palo je između 105 i 110 litara kiše po metru kvadratnom, što je ogromna količina vode za kratak period. Zemlja je u ovom trenutku maksimalno zasićena vodom, tako da je ogroman broj poljoprivrednih kultura, posebno duž toka reka Zapadne Morave i Rasine pod vodom. Duž toka Rasine poplavljeno je oko 250 hektara ratarskih i povrtarskih, i voćarskih kultura.

Što se tiče površina pod voćem, Nikolić savetuje da se, gde je to moguće, priručnim sredstvima pokuša odvodnjavanje, jer je opasno da biljke veći broj dana budu pod vodom.

U proteklih nekoliko dana, inače, palo je oko 110 litara kiše po kvadratnom metru, što je velika količina vode u kratakom periodu.

 

Povezano