utorak, 24. novembar 2020.

Kruševac
utorak
Oblačno.
Oblačno.
5°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 80%
Brzina vetra: 1 m/s JJI
 

Jedan od prioriteta – zaposliti mlade visoko stručne kadrove (VIDEO)

Jedan od prioriteta – zaposliti mlade visoko stručne kadrove (VIDEO)

Kruševačka privreda mora da učini napor i nađe način da zaposli visoko stručne kadrove koji su sa najvišim ocenama završili studije što je  jedan od ključnih preduslova da pokrenemo naš grad, istakao je na sinoćnoj sednici Privrednog saveta grada Kruševca, gradonačelnik i predsedavajući tog tela Bratislav Gašić.

Obraćajući se nezaposlenim visokoobrazovanim licima koja su sinoć prisustvovala lokalnom privrednom savetu i razgovarala sa potencijalnim poslodavcima, Gašić je napomenuo da Srbija više ne može da zapošljava nove ljude u javnom sektoru istakavši da je od studenata sa prosekom deset očekivao veću inicijativu za pokretanje biznisa.

„Ja vas molim da ovu decu koja su vredno radila zajedničkim snagama probamo da zaposlimo, da ne odu iz Kruševca“ – rekao je Gašić privrednicima i dodao da s druge strane i zaposleni moraju da shvate da se njihove obaveze ne završavaju sa dobijanjem ugovora o radu, kao i da stečena diploma nije dovoljna da se primi plata.

„Pozivam  privrednike da daju šansu ovim mladim ljudima, jer svako novo zapošljavanje podmlađuje ovaj grad. Takođe, moj savet je svima vama, a posebno ekonomistima, koji imaju ovako dobre rezultate tokom studija, da ste trebali da samostalno započnete lični biznis, jer svojim stečenim znanjem sigurno bi bili uspešni privrednici. Veliki rad i zalaganje na poslu, je jedini put ka uspehu i opstanku. To je jedini recept prosperitet porodica svih nas, prosperitet Kruševca i Srbije. Srbija konačno mora da počne da radi“.

Kao primer dobre prakse istakao je kompanije „COOPER“ i „HENKEL“ koji su prepoznali potencijale ovog grada i koji su u zadnje dve godine zaposlili preko 200 radnika, a u ovoj planiraju  zapošljavanje još oko 300 radnika.

Sednica je bila posvećena zapošljavanju visoko obrazovnih kadrova sa prosekom ocena na studijama iznad devet, kojima je pružena prilika da učestvuju u radu privrednog saveta i direktno se informišu o kadrovskim potrebama kruševačkih  preduzeća.

„Na evidenciji nezaposlenih je ukupno 114 lica sa najvišim ocenama, najviše je ekonomista i lekara i verujemo da će ovaj model rada, neposredne komunikacije kao svojevrsni presedan u Srbiji, unaprediti i racionalizovati politiku zapošljavanja“, kazao je u pozdravnom govoru direktor kruševačke filijale Nacionalne službe zapošljavanja Predrag Marković.

Sednici Privrednog saveta, održanoj u sali Narodnog muzja, pored članova, prisustvovao je i veliki broj direktora privatnih i javnih preduzeća i ustanova u čije se ime organizatorima na pozivu zahvalio generalni direktor Trajal korporacije Miloš Nenezić, ističući da se, uprkos evidentnoj recesiji, najboljim stručnim kadrovima mora pružiti šansa.

Povezano