četvrtak, 24. septembar 2020.

Kruševac
četvrtak
Oblačno.
Oblačno.
15°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 85%
Brzina vetra: 0 m/s JJZ
 

Preduzećima u restrukturiranju preti likvidacija

Preduzećima u restrukturiranju preti likvidacija

Ukoliko Vlada Srbije u hitnom postupku, uredbama ili setom zakonskih akata ne krene sa rešavanjem problema preduzeća u restrukturiranju, većini tih kolektiva preti gašenje odnosno likvidacija već od 15. maja kada stupi na snagu odluka Ustavnog suda o obaveznom vraćanju dugova kaže član Predsedništva Saveza samostalnog sindikata Srbije i predsednik kruševačkog Veća Milenko Mihajlović.

Ukupni dugovi sedam kruševačkih preduzeća u restrukturiranju od preko sto miliona evra značajno nadmašuju njihovu knjigovodstvenu vrednost što ukazuje da nema realnih izvora da se obaveze prema državi ili komercijalnim partnerima izmire u zadatim rokovima ističu u sindikatu. Država ima i moralnu obavezu da pomogne preduzećima u restrukturiranju jer su ili žrtve loših privatizacija ili su zbog neadekvatne ekonomske politike u poziciji tranzicionih gubitnika, kaže Mihajlović.

Procene su da od kruševačkih preduzeća u restrukturiranju, tržišnu perspektivu  imaju Industrija 14.oktobar, Fabrika maziva, pekara Branko Perišić i Hemijska industrija ŽUPA, dok se status Fabrike jestivog ulja, Savremenog doma, pa i konfekcije Zvezda mora rešavati nekim drugim merama.

Povezano