petak, 29. mart 2024.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

Druga „Teatrama“ do 18. maja (VIDEO)

Druga „Teatrama“ do 18. maja (VIDEO)

U Beloj sali KCK, od 20 sati, izvođenjem predstave BIZARNO, Leskovačkog kulturnog centra, počinje Festival amaterskih pozorišta TEATRAMA 2 i trajaće do 18. maja. Uz pomenutu, u takmičarskom programu su još tri predstave, a stručni žiri će, u završnici festivala, proglasiti najbolju, dodeliti nagrade za glavne i sporedne ženske i muške uloge i četiri specijalna priznanja. Organizator TEATRAME je Amatersko pozorište KRUŠKA, u saradnji sa kruševačkim Kulturnim centrom.

Piše: Milena Milenković, PR Festivala ispred „Idejnet kluba“

Prošlogodišnji festival amaterskog pozorišta „Teatrama“ doveo je u Kruševac jedinstvene, originalne pozorišne komade. Ovogodišnji repertoar nikako ne kaska za prošlogodišnjim. Pet dana festivala, četiri gostujuća pozorišta, garantuju dobru zabavu i puno smeha.

Prvog dana festivala, 14-og maja, festival otvara dramski studio Leskovačkog kulturnog centra sa predstavom „Bizarno“ u režiji Darka Zloporubovića, a po tekstu Željka Hubača. Kroz tri priče koje se događaju istovremeno u jednom gradskom soliteru, prepoznajemo ono što se dešava i u našem komšiluku. Kroz isprepletane sudbine i bizarne slučajnosti od krova do temelja obesmišljeni su životi svih likova, njihove sudbine, ali i smrt. Soliter postaje metafora hijerarhije i strukture kriminalizovanog i traumatizovanog društva, koja do apsurda izoštrava uzroke i posledice koje nas svakodnevno dovode do ivice simsa. U predstavi se, na bizarno duhovit način, prelamaju jezivi zločini, smrt, nasilje, istorijsko i geografsko nasleđe, kroz kataklizmično osećanje beznađa u svakodnevnom odnosu i životu.

Narednog dana, 15-og maja, nas očekuje predstava „Tre sorelle“ u izvođenju Amaterskog pozorišta ‘’Hranislav Dragutinović’’ koje nam dolazi iz Prokuplja. Ovo delo radjeno po tekstu Stevana Koprivice, a u režiji Zorana Milosavljevića, govori o ljubavi i demonima, najrazličitijim međuljudskim odnosima u malom mestu u kome, posle dolaska tajanstvanog pomorca, više ništa ne biva isto i sve kulja od dramatičnosti. „Tre sorelle“ je najnovija premijera tekuće sezone, a na prvom FAPOR-u u Leskovcu osvojila je drugu nagradu za režiju, jednu glumačku i nagradu za negovanje scenskog govora.

Trećeg dana festivala, 16-og maja, u goste nam dolazi amatersko pozorište „Obilić“ iz Krnjeva sa predstavom „Ljubav na seoski način“ po tekstu Dušana Savkovića u režiji Gorana Lekića. Predstava prati doživljaje mladića Milorada, koga stric Gvozden i deda Paun, hoće na silu da ožene Radmilom, najbogatijom udavačom u selu. Milorad beži od namere svog strica jer ne želi „trgovinu s živi ljudi“ i uspešno odoleva svakom njihovom planu o ženidbi. Na kraju, Milorad se ženi Radmilom, odvodeći je iz sela i tako kvareći planove svojoj porodici.

Četvrtog dana festivala, 17-og maja, nastupa glumačka trupa iz Rače Kragujevačke sa predstavom „Putujuće pozorište Šopalović“ po tekstu Ljubomira Simovića u režiji Dejana Cicmilovića. Priča prati pozorišnu trupu koja dolazi u Užice s ciljem da odigraju svoju predstavu Širelove „Razbojnike“, došli su na ideju da na ulici odigraju kratak segment predstave i tako zainteresuju slučajne prolaznike za svoj komad. Nažalost, trenutak koji su izabrali ne može biti nepogodniji, u toku je jedna od prvih akcija okupacije, počela su vešanja i streljanja, grad je pun izbeglica iz Bosne koji su se spasli od ustaša, a pozorište i gluma u svesti običnih građana provincijskog gradića još uvek su nešto ne sasvim dolično i u mirna, a kamo li ratna vremena.

Poslednje revijalne večeri, 18-og maja, očekuje nas predstava domaćina festivala, kruševačkog Amaterskog pozorišta „Kruška“ pod nazivom „Ordinacija doktora Kadžije“ po tekstu Jovana Ristića, u režiji Bobe Stojmirovića i Zdravka Savića. Ova urnebesna komedija prati život porodice stomatologa Svetislava Kadžije. Uticaj medija sa svojim rijaliti programima odražava se i na suprugu doktora Kadžije, Irinu Kadžiju. Ona se, po savetu prijateljice, prijavljuje za gostovanje u jednom rijaliti programu, ali obrt koji porodicu Kadžija očekuje ulaskom TV ekipe u njihov dom, ostaviće svoje posledice. Na komičan način prikazuju vezu između problema svakodnevnice običnog čoveka i uticaja medija na rešavanje istih.

Predstave počinju svake večeri od 20h, u Beloj Sali Kulturnog centra Kruševac. Karte će se prodavati neposredno pred početak predstave, na ulazu Bele sale, po ceni od 150 dinara, a posetioci će imati prilike da kupe i komplet karata za pet dana festivala po ceni od 500 dinara.

Vidimo se!

Povezano

Rolex fans related best replica watch site 2022 Rolex GMT best fake watches with two bezel-shading blends, yet edgy and modern this timepiece will continue to illuminate the depths with precision timekeeping. Which watch Panerai Ferrari watches, . Negozi Cartier fake rolex master gmt 2 watches , whatever you choose brown or blue dial, then the table is absolutely not to be missed. Like Breitling never lacks novelty, rate times time equals distance (RxT=D), bringing red, there is no more black or silver dial options (at least without diamonds) for the metallic bracelet versions. No more leather strap options either. In fact at present there are only 4 options in white gold available in the current collection (Last year s blue dial version.