nedelja, 24. januar 2021.

Kruševac
nedelja
Delimično oblačno.
Delimično oblačno.
8°C
Trenutni pritisak: 1000 mb
Vlažnost: 62%
Brzina vetra: 4 m/s J
 

Poseta fabrikama za prečišćavanje otpadnih voda u Minhenu i Frankfurtu (VIDEO)

Poseta fabrikama za prečišćavanje otpadnih voda u Minhenu i Frankfurtu (VIDEO)

U okviru realizacije projekta izgradnje Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu, Užicu i Vranju, delegacije ovih gradova i nadležnog ministarstva boravile su početkom maja u Republici Nemačkoj. Studijsko putovanje organizovao je GAUF, konsultant na izradi projektne dokumentacije pomenutog postorjenja.

Poseta fabrikama za prečišćavanje otpadnih voda u Minhenu i Frankfurtu bila je prilika da se delegacija Grada Kruševca, uoči početka realizacije sličnog projekta kod nas, upozna sa najsavremnijim evropskim postorjenjima ovog tipa, ističe direktor JP „Vodovod Kruševac“ Milutin Tasić. Od pomenutih gradova,  Kruševac je prema njegovim rečima, najbliži rešenju u otklanjanju otpadnog mulja.

Inače, reč je o jednom od najvećih projekata u Kruševcu, čija je vrednost 24 miliona 800 evra, a pomenuta sredstva obezbediće Vlada Republike Srbije preko nemačke razvojne banke KA-EF-VE. Tasić ističe da će do 15. maja, kada je zakazan poslednji sastanak sa predstavnicima GAUFA, kao konsultanta na izradi projektne dokumentacije, biti definisano konačno idejno rešenje postorjenja predviđenog za ekvivalent stanovništva 90 hiljada ljudi.

Raspisivanje tendera najavljuje se za jun, a početak radova na realizaciji ovog postrojenja u gradskom Vodovodu očekuju krajem godine.

 

Povezano