subota, 27. februar 2021.

Kruševac
subota
Oblačno.
Oblačno.
10°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 60%
Brzina vetra: 6 m/s SZ
 

Nevreme sa gradom zahvatilo područje Rasinskog okruga (FONO + VIDEO)

Nevreme sa gradom zahvatilo područje Rasinskog okruga (FONO + VIDEO)

Nevreme praćeno gradom, juče posle podne zahvatilo je područje Rasinskog okruga. Pričinilo je znatne štete na poljoprivrednim parcelama u Temnićkom i Župskom kraju, javljaju dopisnici * Sela Gornji Stepoš, Šavrane i Naupare juče je, u popodnevnim časovima, u dva navrata zadesilo nevreme praćeno gradom veličine kokošijeg jajeta, koji je naneo znatnu štetu na poljoprivrednim zasadima * U protekla 24 časa na području Rasinskog okruga, palo je oko 35 litara kiše, a u periodu od 1. marta do danas oko 360 litara. Velika količina padavina nepovoljno utiče na razvoj voćarskih i ratarskih kultura, a povoljno za razvoj bolesti. I kvalitet plodova biće doveden u pitanje.

Grad je padao u prekomoravskim selima, kupačkom kraju, podjastrebačkim selima, donjoj Župi i varvarinskom kraju. Prema prvim procenama, najveće oštećenje pretrpela je jagoda, zasadi trešnje i plodovi koji su fazi porasta.

Sela Gornji Stepoš, Šavrane i Naupare juče je, u popodnevnim časovima, u dva navrata zadesilo nevreme praćeno gradom veličine kokošijeg jajeta, koji je naneo znatnu štetu na poljoprivrednim zasadima. Pogođene su jagode i ostalo voće, a posledice nevremena u znatnoj meri uništile su pšenicu. Protivgradne stanice su na dvadesetčetvoročasovnom dežurstvu, ali je jučerašnje dejstvo strelaca bilo bezuspešno, pošto je, prema svedočenju meštana ovih sela, intenzitet grada bio najveći u poslednjih 25 godina.

U protekla 24 časa na području Rasinskog okruga, palo je oko 35 litara kiše, a u periodu od 1. marta do danas oko 360 litara. Velika količina padavina nepovoljno utiče na razvoj voćarskih i ratarskih kultura, a povoljno za razvoj bolesti. I kvalitet plodova biće doveden u pitanje.

Pšenica je pod jakim napadom bolesti, pre svega rđe, i očekuje se značajno manji prinos. Preporuka proizvođačima je da, čim to vremenski uslovi dozvole, krenu sa zaštitom protiv bolesti klasa, kaže stručnjak za ratrstvo novosadskog Instituta Miljan Gvozdenović. Kukuruz je, zbog hladnog vremena i velike količine vlage, u veoma lošoj kondiciji, i jedino stabilizacija vremena i otopljenje, mogu inicirati rast biljke. Stručnjaci poručuju da se, što je pre moguće, krene u zaštitu protiv korova u kukuruzu.

Povezano