ponedeljak, 8. mart 2021.

Kruševac
ponedeljak
Delimično oblačno.
Delimično oblačno.
0°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 61%
Brzina vetra: 1 m/s J
 

Posledice kiše i olujnog vetra

Posledice kiše i olujnog vetra

Vlada Srbije proglasila je na današnjoj sednici vanrednu situaciju na teritoriji čitave Srbije zbog obilnih padavina i nezapamćenih poplava koje su nas zadesile.

Vanredna situacija proglašena je na zahtev Republičkog štaba za vanredne situacije, na kojem je, ranije danas, razmatrana situacija u zemlji izazvana obilnim padavinama i poplavama. Vlada je istovremeno zatražila pomoć od Evropske komisije, Rusije i Slovenije.

Prema informacijama Gradskog štaba za vanredne situacije, na području Kruševca olujni vetar i kiša nisu stvorili ozbiljnije probleme osim u Velikom Šiljegovcu i Kukljinu gde je zbog vodotokova došlo do urušavanja priobalja.

U Velikom Šiljegovcu odnet je deo lokalnog puta na ušću Srndaljske  u Ribarsku reku, a urušava se i deo obale na Zapadnoj Moravi iznad kukljinske skele. Ostali vodotokovi su u porastu, ali ne stvaraju ozbiljnije probleme niti (u ovom momentu) ugrožavaju objekte i infrastrukturu dok se, saznajemo u Štabu, nivo akumulacije Ćelije kreće u redovnoj granici.

Kako javlja naša reporterska ekipa sa terena, usled izlivanja Srnadaljske i Ribarske reke u Velikom Šiljegovcu, put prema Kruševcu preko Zdravinja je odsečen, a u prekidu su i saobraćajnice kod Donjih Vesića od Kaonika prema Šiljegovcu i u naselju Kuzmanci. Prema prvim procenama na ovom području poplavljeno je preko 20 hektara oranica, a voda se širi i, za sada, ugrožava 50-ak domaćinstava. Stoka je evakuisana, a stanovništvo još uvek nije. Prema informacijama sa lica mesta iz ovog sela, jutrošnja poplava u Velikom Šiljegovcu premašuje nepogodu od pre 20-ak dana.

Akumulacija Ćelije je, i pored veće količine padavina, prema rečima direktora Javnog preduzeća „Vodovod Kruševac“ Milutina Tasića, pod apsolutnom kontrolom. S obzirom na činjenicu da su padavine zaobišle slivno područje Rasine, ulaz u akumulaciju je ispod 15 kubika u sekundi. Tasić ističe da su prema savetu Vodoprivredne inspekcije, preduzete neophodne mere ispuštanja vode iz jezera sa ciljem održavanja regularnog stanja, saznajemo u Gradskom vodovodu.

Od jutros je u opštini Trstenik proglašena vanredna situacija. Najteže je u naselju Grabovac, gde je u toku noći evakusano stanovništvo iz nekoliko domaćinstva, zbog izlivanja Ljubostinjske reke. Voda u opštini Trstenik je samo za tehničku upotrebu, a cisterne sa pijaćom vodom raspoređene su na nekoliko punktova u gradu. Putni pravci preko starog i novog mosta u Ugljarevu su ugroženi. Javna i privatna  preduzeća koja imaju mehanizaciju su neprekidno na terenu, a dežurne ekipe mobilne su 24 sata.

FONO: Natalija Bukvić iz službe za protokol i odnose sa javnošču opštine Trstenik:

Na čitavoj teritoriji opštine Aleksandrovac, vremenske nepogode otežale su odvijanje života u Župi. Zbog odrona i snega, koji u poslednja 24 sata neprekidno pada ispod planine Željin, na pojedinim mestima regionalni put je blokiran. Na većem delu poplavljenih poljoprivrednih površina neće biti ovogodišnjeg roda pa su žitelji ovog dela Župe egzistencialno ugroženi. Ovo područje obišao je predsednik opštine Aleksandrovac dr Jugoslav Stajkovac, koji je žiteljima Jelakca i okolnih sela poručio da će lokalna samouprava učiniti sve, kako bi se posledice elementarne nepogode ublažile.

Usled nepovoljnih vremenskih uslova bez struje su domaćinstva u Rokcima i Jelakcima opština Aleksandrovac i od Brzeća prema Krivoj Reci. U Elektrodistribuciji kažu da su ekipe na terenu i da se radi na otklanjanju kvarova.

Za protekla 24 sata na teritoriji Kruševca palo je više od 18 litara kiše po kvadratnom metru, saznajemo u Meteorološkoj stanici. Duva zapadni vetar sa udarima do 18 metara u sekundi. Na području Trstenika pala su 24 litra, u Krivoj Reci 29, Ribaru 30 litara, a u Đunisu 43 litra kiše po metru kvadratnom. Na Kopaoniku pada sneg koji je stvorio snežni pokrivač od čak 60 centimetara.

 Meteorlozi i za sutra prognoziraju oblačno vreme sa kišom. Jutarnja tempertura oko 8 , najviša dnevna do 14 stepeni.

U petak i subotu umereno do potpuno oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Biće i dalje hladno, ali se očekuje POSTEPENI PORAST temperature. U nedelju sledi prestanak padavina, ali će i dalje biti uslova za lokalne pljuskove sa grmljavinom. U ponedeljak sunčano i OSETNO TOPLIJE, maksimalna temperatura oko 20 stepeni.

Povezano