subota, 26. septembar 2020.

Kruševac
subota
Oblačno.
Oblačno.
17°C
Trenutni pritisak: 1000 mb
Vlažnost: 86%
Brzina vetra: 0 m/s S
 

U Kući Simića: Poslastice za sva vremena (VIDEO)

U Kući Simića: Poslastice za sva vremena (VIDEO)

U organizaciji Narodnog muzeja Kruševac u Kući Simića otvorena je izložba ŠTRUDLA BEČKA A TORTA VASINA posvećena slatkišima i evropskom uticaju na kulturu ishrane u Srbiji.

Izložba ŠTRUDLA BEČKA A TORTA VASINA u Kući Simića posvećena je gastronomiji a posebno slatkišima i to onim koji su se početkom dvadesetog veka odomaćili kod veštih srpskih devojaka, utičući kako na naš ukus i navike u ishrani. Akcenat je stavljen na poslastice koje dolaze sa Zapada a vremenom su dobile i srpsku varijantu u pripremi.

Postavci su doprineli i Kruševljani koji su na poklon doneli razne stare sudove, modle, mutilice i ostale sitnice za rad u kuhinji, koji su se nekada davno koristili.

Izložbu su otvorili – direktor Narodnog muzeja Kruševac Goran Vasić i autori Zorana Drašković Kovačević savetnik za marketin Kuće Simića i Aleksandar Miletić istoričar.

Predstavljen je i istorijat poslastica, kako su nastale i došle do nas iz Evrope. Poseban deo programa bila je video prezentacija recepata najpoznatijih slatkiša a posetioci Kuće Simića izložbu ŠTRUDLA BEČKA A TORTA VASINA mogu da pogledaju narednih dvadesetak dana.

Povezano