ponedeljak, 25. januar 2021.

Kruševac
ponedeljak
Mestimično oblačno.
Mestimično oblačno.
4°C
Trenutni pritisak: 1000 mb
Vlažnost: 55%
Brzina vetra: 1 m/s ZJZ
 

Humani karakter Likovne kolonije u Ribarskoj Banji

Humani karakter Likovne kolonije u Ribarskoj Banji

U Ribarskoj Banji zatvorena je 25. likovna kolonija na kojoj je 10 slikara i jedan vajar za sedam dana uradilo 20-ak umetničkih dela. Direktor Specijalne bolnice Ribarska Banja, doktor Dušan Šokorac, dodelio im je zahvalnice, najavivši aukciju slika, sa koje će sav prihod biti uplaćen na račun Vlade Republike Srbije za pomoć ugroženima u poplavama. 

Ova, 25. likovna naseobina u Ribarskoj Banji, po mnogo čemu je specifična. Prvi put je održana u proleće, radovi su nastajali u vreme poplavnog talasa koji je zahvatio našu zemlju, te je, u skladu sa tim, ova kolonija poprimila humanitarni karakter, o čemu svedoči direktor Specijalne bolnice Ribarska Banja, doktor Dušan Šokorac.

Jedini vajar među ovogodišnjim učesnicima, Čeda Ristić, restaurirao je dve česme koje datiraju iz vremena između dva rata. Jedna će se zvati „Česma ljubavi“, a druga, sa hristogramom, posvećena je Milanskom ediktu. U planu je uređenje i treće česme koja se nalazi u banjskoj promenadi.

Učesnicima likovne kolonije, doktor Dušan Šokorac dodelio je zahvalnice, izrazivši nadu da će sledeća biti organizovana u mnogo boljim okolnostima.

Povezano