subota, 27. februar 2021.

Kruševac
subota
Oblačno.
Oblačno.
10°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 60%
Brzina vetra: 6 m/s SZ
 

TV Kruševac ekskluzivno – Dobrica Ćosić u Kruševcu o sudbini srpskog naroda

TV Kruševac ekskluzivno – Dobrica Ćosić u Kruševcu o sudbini srpskog naroda

18. maja, u vreme kada je Srbija tonula u tminu nezapamćenih poplava, preminuo je pisac, akademik i prvi predsednik SRJ Dobrica Ćosić. Početkom 1991. godine Ćosić je, kao gost Opštine, u Kruševcu govorio o Jugoslaviji i srpskom pitanju, na tribini čiji snimak, do sada neprikazivan, Televizija Kruševac prvi put emituje u sredu, 28. maja, od 20.40.

Dolazak Dobrice Ćosić u naš grad izazvao je ogromno interesovanje javnosti, a u Sali bioskopa Kruševac okupile su se, tog 19. januara, sve viđenije javne ličnosti. Ćosić  je gost Opštine bio na poziv tadašnjeg predsednika Skupštine opštine Kruševac Velimira Mihajlovića.

Tema Ćosićevog izlaganja bila je “Jugoslavija i srpsko pitanje”. Prvobitno je nameravao da govori o kulturnom preporodu Srbije, ali su događaji u međuvremenu aktuelizovali pitanje samog opstanka države i, kako je rekao Ćosić, dilemu “šta će biti sa našom zemljom sutra, a slutim da može biti najteže i najgore”. Ćosić je konstatovao da istorijski časovnik zemlje ubrzava kretanje i vodi ka njenoj nacionalnoj, političkoj i ekonomskoj agoniji.

Snimak Ćosićevog izlaganja do sada nije javno emitovan. Sačuvan je u integralnoj verziji, ali je Ćosić obavezao domaćina tribine, Velimira Mihajlovića, da ga medijima ustupi tek posle njegove smrti. TV Kruševac ga premijerno emituje, posle 23 godine, a na gledaocima je da procene da li je izdržao test vremena.

Povezano