subota, 27. februar 2021.

Kruševac
subota
Mestimično oblačno.
Mestimično oblačno.
11°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 78%
Brzina vetra: 6 m/s SZ
 

Opštenarodni zbor meštana Jablanice

Opštenarodni zbor meštana Jablanice

Mirnim protestom meštani Jablanice izrazili su  nezadovoljstvo u vezi sa izgradnjom rudnika zeolita  u ovom selu. Skupu su prisustvovali  i ministar odbrane Bratislav Gašić i gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović.

Prema rečima potpredsednika  mesne zajednice Dejana Minića, problem je što se  potencijalna lokacija nalazi u centru sela i eksploatacija rude ugrozila bi život stanovništva. Meštani su jednoglasni u odluci i nema kompromisa sa firmom „Kontraktor“ koja je od 2006 zainteresovana za ovo nalazište, dodao je Minić.

Okupljenima  se obratio gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović rekavši  da lokalna samouprava podržava zahteve  mešetana Jablanice i  da će nadležne strukture preispitati moguća rešenja u bržem prevazilaženju nastale situacije. Gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović, ponovio je prisutnima zaključke sa jučerašnjeg sastanka.

„Grad Kruševac je sa vama i uz vas i podržava vaše zahteve. Poštujući pozitivne zakonske propise, mi ćemo se u narednom periodu obratiti resornom ministarstvu i svim drugim institucijama koje su relevante za ovaj problem. Lokalna samouprava vam stoji na raspolaganju za svaku vrstu pomoći i samo zajedničkim snagama i dogovorima možemo rešiti postojeći problem“.

Na poziv gradonačelnika Nestorovića skupu je prisustvovao  i bivši gradonačelnik Kruševca  Bratislav Gašić koji je istakao da je važno da se problem reši na najbolji način u okviru zakona poštujući sve institucije Republike Srbije.

„Ja sam vama obećao dok sam bio gradonačelnik Kruševca da se ovde ništa neće raditi bez zakona i bez poštovanja propisa i zbog toga sam danas ovde sa vama. Vaše zajedništvo je najvažnije u ovom slučaju. Insistiram da se po zakonu urade sve studije izvodljivosti, a nakon toga, ako je to opravdano da se izdaju sve potrebne dozvole. Resorno ministarstvo će ponovo pogledati kompletan predmet, pa ćemo videti na osnovu svega toga šta i kako dalje“.

Selo Jablanica ima oko 220 domaćinstava sa ukupno oko 800 stanovnika.

Povezano