sreda, 15. jul 2020.

Kruševac
sreda
Bez padavina.
Bez padavina.
17°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 79%
Brzina vetra: 1 m/s J
 

Večeras promocija zbirke “Mali noćni razgovori“

Večeras promocija zbirke “Mali noćni razgovori“

Na Maloj sceni Kruševačkog pozorišta svoju knjigu pesama promovisaće Nevena Dadina (rođena Živić, udata Čović), još jedno iz plejade ovdašnje plemenite dece u čijim talentima već dugo uživa Beograd

Zbirka pesama Mali noćni razgovori Nevene Dadine plod je njenih dugogodišnjih razgovora sa samom sobom, noćnih ne samo u smislu da je najveći broj tih pesama zaista nastajao u gluvo doba noći već i u smislu da one zapravo dolaze iz noći, iz mraka u koji svako od nas povremeno ponire u potrazi za sobom, tragajući za objašnjenjima u miru i bezglasju duše.

Nevena Dadina je pseudonim Nevene Čović. Rođena je u Kruševcu kao Nevena Živić, završila Filološki fakultet u Beogradu, u kome i danas živi. Radi kao lektor. Oduvek voli knjige i piše. Sa dvadeset godina objavila je prvu zbirku pesama, Rascvala slutnja. Četvrt veka kasnije, „pogledala se u ogledalo, i tamo počela da nazire nekadašnju sebe“. Tako je nastala nova zbirka pesama.

O tome kako je knjiga nastala, šta znači pseudonim-posveta, zašto je tuga osnovna emocija koja u pesmama preovladava, a zbirka oko sebe ipak širi radost i osećanje zahvalnosti, na promociji u Maloj sali Kruševačkog pozorišta, 21. juna u 19.30, govoriće Petar V. Arbutina i autorka. Stihove čita Slađana Nestorović Ristić.

„Uzvišenost i osećajnost nisu više u modi… Vulgarni podražaji i ogoljeni instinkti – medijska kukavičja jaja za niskomisleće mnoštvo, silikonske suze i plastična ljubavna pisma, nisu osećanja. To je samo kukavni ostatak bivših ljudi koji na pogrešan način pokušavaju da se sete sebe. U svemu tome se našao pesnik da javno progovori o sebi, da pokaže svoje ožiljke, da prizna ljubav i pokaže da je moguće živeti izvan tabloida, pisati izvan diktata književne kritike, voleti i onda kada je uzaludno.“

(Iz recenzije Petra V. Arbutine)

 

***

Pokucaj

da otvorim vrata

zabravljena oko tužne svetlosti

Ne umem da izmerim vreme

pa ti ne veruješ onome što vidim

Probudi me iz sna

u kome se more propinje pod nebom

što već danima prosipa

afrički pesak

po rastopljenim ulicama

na kojima uzalud tragam za

smehom.

 

 

Povezano