sreda, 24. februar 2021.

Kruševac
sreda
Bez padavina.
Bez padavina.
8°C
Trenutni pritisak: 1040 mb
Vlažnost: 80%
Brzina vetra: 0 m/s J
 

Rešenje kombinovanog testa

Rešenje kombinovanog testa

Budući srednjoškolci polagali su danas završni ispit – kombinovani test iz fizike, hemije, biologije, geografije i istorije.Nezvanični rezultati biće poznati tokom dana, sutra se podnose prigovori a u petak popodne biće objavljeni konačni rezultati.

Trećeg, završnog dana male mature osmaci u Srbiji polažu novouvedeni, kombinovani test sa pitanjima iz pet predmeta – fizike, hemije, biologije, istorije, geografije.

Probni test održan u maju pokazao je da je deci bio najteži upravo ovaj test i to pitanja iz fizike i hemije.

Pitanja iz srpskog i matematike, koja su osmaci rešavali prethodna dva dana, nose po 16 bodova a kombinovani test osam.

Mada učenici ne mogu da „padnu“ na maloj maturi, treba da imaju što više poena, jer tako povećavaju šansu da upišu željenu školu.

Ministar proveste Srđan Verbić najavio je mogućnost uvođenja praga znanja na završnom ispitu. „Možda bi trebalo uvesti prag znanja za neke popularnije škole, ali o tom potom“, rekao je Verbić.

Dodao je da je važno da se vidi šta može da se uradi da polaganje male mature bude korisnije, kako za obrazovni sistem, tako i za učenike.

Učenici osmog razreda osnovnih škola u Srbiji danas polažu kombinovani test iz pet predmeta – fizike, hemije, biologije, geografije i istorije, čime će biti završeno polaganje male mature za ovu godinu.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 20. juna, a konačni 26. juna. Predaja popunjenih lista želja rezervisana je za 27. i 28. jun, 6. jula je raspored učenika po školama, a upis u prvom krugu 7. i 8. jula.

Drugi krug traje od 7. do 10 . jula. Osim poena na završnom testu, za upis u srednju školu boduje se i uspeh od 6. do 8. razreda koji nosi maksimalnih 60 poena.

Povezano