ponedeljak, 24. februar 2020.

Kruševac
ponedeljak
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
1°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 100%
Brzina vetra: 0 m/s J
 

U planu da se preostale izbeglice stambeno trajno zbrinu (VIDEO)

U planu da se preostale izbeglice stambeno trajno zbrinu (VIDEO)

Danas se obeležava Međunarodni Dan izbeglica. Na teritoriji naše zemlje najveći priliv izbeglih desio se u periodu od avgusta do oktobra 1995. godine. Nakon 19 godina u Srbiji više nema kolektivnih centara, a u planu je da se preostale izbeglice stambeno trajno zbrinu.

Prema podacima Gradske Kancelarije za izbegla i interno raseljena lica na teritoriji Grada Kruševca ima 349 lica koji imaju status izbeglica i oko 8 hiljada interno raseljenih, ističe poverenik za izbeglice i migracije Republike Srbije za Grad Kruševac Zoran Veškovac.

Jedan broj izbeglica opredelio se za integraciju i stekao domumenta Republike Srbije. Problemi sa kojima su suočili u trenutku progroma skoro su isti i danas, dodaje  Veškovac.

Lokalnim akcionim planom za unapređenje položaja izbeglih i interno raseljenih lica i povratnika u Kruševcu za period od 2014. do 2016. godine predviđeno je da se trajno reši stambeno pitanje za 20  izbeglih porodica izgradnjom stanova i za 15 porodica dodelom  građevinskog materijala za završetak započetih i adaptaciju postojećih stambenih objekata.

Povezano