sreda, 15. jul 2020.

Kruševac
sreda
Bez padavina.
Bez padavina.
23°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 54%
Brzina vetra: 1 m/s SZ
 

RTK i Laguna poklanjaju knjigu „Naslednici“ Vilijema Goldinga

RTK i Laguna poklanjaju knjigu „Naslednici“ Vilijema Goldinga

Iznenađujuća rekonstrukcija izgubljenog sveta i zabrinjavajuća vizija početka nove ere u knjizi dobitnika Nobelove nagrade i autora „Gospodara muva“. Slavni britanski pisac pripoveda o poslednjem plemenu naendertalaca koje biva istrebljeno od tehnološki i intelektualno superiornijih ali brutalnih homo sapiensa, rase u ekspanziji * Knjigu poklanjaju internet portal RTK i Laguna, čija najnovija izdanja predstavljamo – i darujemo gledaocima! – petkom u emisiji „Opušteno“ Televizije Kruševac (u 21:00, repriza je nedeljom u 14:05 sati).

Knjigu poklanjamo posetiocu sajta RTK koji PRVI tačno odgovori na NAGRADNA PITANJA:
1. Koje godine je Golding dobio Nobelovu nagradu za književnost?
2. Za koji roman je Vilijem Golding nagradjen Bukerovom nagradom?

ODGOVORITE kroz komentar na ovaj post i obavezno ostavite svoj e-mail, na koji će biti kontaktiran posetilac sajta, koji prvi da tačan odgovor na nagradno pitanje, i upoznat sa načinom preuzimanja nagrade.

Roman Vilijema goldinga, objavljen prvi put još 1955.godine, žanrovski se može svrstati u nekoliko kategorija – naučna fantastika, alternativna istorija i roman o praistoriji.

Pisac pripoveda o poslednjem plemenu naendertalaca koje biva istrebljeno od tehnološki i intelektualno superiornijih ali brutalnih homo sapiensa, rase u ekspanziji.

Kada je proleće stiglo, pleme, barem oni koji su preostali, vratilo se starim putevima koji su vodili od mora. To je bila godina neobičnih događaja, zastrašujućih stvari kakvih nikada ranije nije bilo. Neobjašnjivi zvuci i mirisi; nova, nezamisliva bića izvirivala su kroz lišće. Ono što pleme nije znalo, a verovatno nikada i neće znati, bilo je to da je njihovo sunce već zašlo…

Golding u ovom romanu nastavlja da postavlja pitanja koja je bio postavio u svom prvencu „Gospodar muva“ – o pravoj prirodi civilizacije, nasilju kao društvenom kodu ali i otvara pitanje odnosa i (ne)mogućnosti dijaloga između rasa i kultura, tako da, iako je ovaj roman napisan pre skoro šezdeset godina, ostaje vrlo aktuelan sve do danas.

Ovaj, Goldingu najdraži roman retka je književna, emocionalna i intelektualna prilika da se vratimo do samih korena misli i shvatanja sopstvenog postojanja. Uvučeni u svet surovih uslova, a opet sasvim jasnih i gotovo idiličnih životnih pravila, postepeno shvatamo da taj svet posmatramo očima bića koja su nestala pred najezdom naših prapredaka, verovatno baš zbog svoje blage prirode. Golding uspeva da za nas pronađe izgubljeno doba naše predistorije zbunjujući nas otkrićem koliko smo se suštinski malo promenili u odnosu na period zore čovečanstva.

Ser Vilijam Golding (1911-1993), britanski romanopisac i pesnik, dobitnik Nobelove nagrade za književnost (1983), kao i prestižne Bukerove nagrade za književnost (1980), svetsku slavu stekao je romanom „Gospodar muva“ (1954).

Kao zajednički imenitelj brojnih dela ovog plodnog pisca neretko se navodi žanr alegorijskog romana, kao i obilje aluzija na klasičnu književnost, mitologiju i hrišćansku tradiciju. Mnoga Goldingova dela, uključujući i roman Gospodar muva, adaptirana su za film i televiziju.

Povezano