ponedeljak, 24. februar 2020.

Kruševac
ponedeljak
Bez padavina.
Bez padavina.
1°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 96%
Brzina vetra: 1 m/s J
 

Delegacija Kruševca u poseti Ministarstvu odbrane (VIDEO)

Delegacija Kruševca u poseti Ministarstvu odbrane (VIDEO)

Gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović i delegacija IMK „14.oktobar“ – menadžment i predsednici sindikata, posetili su ministra odbrane Bratislava Gašića. Na sastanku su razmatrane mogućnosti upošljavanja kapaciteta namenskog dela proizvodnje ove fabrike

Preduzeće u restrukturiranju IMK „14.oktobar“, sa 1800 radnika, od strateškog je interesa za grad Kruševac i s obzirom na iskustvo i potencijale, postoji kompatibilnost u odnosu na zahteve i potrebe Ministarstva odbrane. S obzirom na aktuelno pozicioniranje fabrike, od posebne je važnosti, kako je istakao Gradonačelnik, da se reši status namenskog dela proizvodnje, za šta je preduslov upošljenost kapaciteta.

Primarni i dugoročni problem je, prema rečima predstavnika fabrike, nedostatak poslova i obrtnih sredstava (čak i za prostu reprodukciju) i kašnjenje plata (18 meseci).

Ministar odbrane Bratislav Gašić naglasio je da očekuje pun lični angažman menadzmenta preduzeća u obezbeđenju poslova, ali ujedno i zaštitu radnika svim zakonski raspoloživim mehanizmima.

Tokom saniranja posledica nedavnih elementarnih nepogoda u Srbiji, nastavio je Gašić, mašine iz sektora građevinske mehanizacije IMK „14.oktobar“, dokazale su svoj kvalitet i multifunkcionalnost tokom aktivnosti na raščišćavanju terena i izgradnji infrastrukture, a ima prostora i za angažman u delu remonta vojne mehanizacije.

Prohodnost ka Ministarstvu ogleda se i u ispunjenju uslova kao što su cene i rokovi.

Što se tiče aktuelne socijalne problematike, odnosno socijalnih programa, nastavio je Gašić, njihova realizacija sačekaće rebalans budzeta. Radnicima će biti povezan radni staž, overene zdravstvene knjižice, a država će izvršiti konverziju duga u kapital preduzeća.

U narednom periodu, kao odgovor na zahteve IMK „14.oktobar“ Ministarstvo odbrane će sačiniti jasan, precizan i detaljan plan svojih potreba i finansijskih mogućnosti i u odnosu na to, zauzeti stav prema ovoj kruševačkoj fabrici.

Kao jedno od rešenja, razmatrana je i mogućnost upošljavanja za potrebe fabrika koje već imaju namensku proizvodnju. Angažovanjem tih kapaciteta i resursa, biće rešen deo ključnih problema nekadašnjeg kruševačkog metalskog giganta i ubrzati dobijanje najpovoljnijeg statusa, nakon pozicije preduzeća u restrukturiranju.

Povezano