subota, 16. januar 2021.

Kruševac
subota
Delimično oblačno.
Delimično oblačno.
-7°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 86%
Brzina vetra: 1 m/s SSZ
 

Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima (VIDEO)

Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima (VIDEO)

Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima, 30. jul, biće obeležen prvi put ove godine. Ustanovljen je kao odgovor na globalni problem i jedan od najrasprostranjenijih oblika kriminala na svetu. Sa istim ciljem, Policijska uprava Kruševac sprovodi niz različitih aktivnosti.

Trgovina ljudima podrazumeva čin vrbovanja, prevoza, transfera i smeštaja lica upotrebom sile, obmane ili na drugi način a u svrhu eksploatacije. U borbi protiv ovog najbrutalnijeg vida kršenja ljudskih prava moramo biti svesni da se ne događa samo u svetu, već i u našem okruženju, a žrtva može da postane svako, bez obzira na pol, rasu, uzrast i stepen obrazovanja, kaže šef Odseka za strance, suzbijanje ilegalnih migracija i trgovine ljudima Policijske uprave Kruševac, Dobrivoje Đorđević.

Dok je seksualna eksploatacija jedan od najpoznatijih, brojne žrtve trpe posledice drugih oblika trgovine ljudima, od kućnog ropstva do prosjačenja, ističe Đorđević.

On dodaje da Policijska uprava Kruševac tokom godine organizuje niz aktivnosti sa ciljem da se poveća nivo svesti od opasnosti od ovog problema.

Prema izveštaju Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv kriminala, trgovina ljudima pogađa više od 27 miliona ljudi širom sveta a u Kruševcu se, pokazuju podaci Policijske uprave, svake godine dogodi bar jedan slučaj. Rezultati pokazuju da upseh može biti zagarantovan samo ako postoji usaglašeno delovanje svih nadležnih organa ali i pojedinaca.

Povezano