subota, 26. septembar 2020.

Kruševac
subota
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
17°C
Trenutni pritisak: 1000 mb
Vlažnost: 79%
Brzina vetra: 1 m/s JJZ
 

Gradonačelnik Kruševca u poseti Rmniku Vlčea

Gradonačelnik Kruševca u poseti Rmniku Vlčea

Povodom Dana grada Rmniku Vlčea i Nacionalne himne Rumunije, gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović boravi u poseti pobratimskom gradu.

Gradonačelnik Rmniku Vlčea Džidzi Matej je u zgradi Gradske administracije priredio prijem za strane delegacije. Osim Kruševca, prisustvovali su i predstavnici češkog grada Kromeric.

U svom obraćanju, Gradonačelnik Matej je gostima poželeo dobrodošlicu, uz želju da uzvratne posete budu još češće i uz mogućnosti proširenja saradnje.

Gradonačelnik Dragi Nestorović čestitao je praznik prisutnim predstavnicima rukovodstva Grada, ističući da je negovanje pobratimskih odnosa dugogodišnje, da kontinuitet nikada nije prekidan i da se mogu još više, efikasnije i svestranije unaprediti, na dobrobit oba grada.

Nakon razmene poklona, protokolom proslave bio je predviđen obilazak rudnika soli i nemetala „Salina Ocnele Mari”.

Najstariji rudnik soli u Rumuniji i sa najvećim kapacitetom, eksploatiše se od 18. veka, a od 1993. godine postao je i poznata nacionalna turistička atrakcija sa svim pratećim sadržajima – ugostiteljskim objektima, sportskim terenima, restoranima, vinarijama, prostorijama za odmor, bioskopima, karting stazama…

Rudnik se prostire na 46 metara dubine, sa radnom površinom za eksploataciju od ukupno 100.000 metara kvadratnih, od čega je za turiste rezervisan prostor od 20-ak hiljada kvadrata. Rudnik „Salina Ocnele Mari” ima i zdravstveno-terapeutski efekat.

U vazdušnoj banji Govora, u blizini Rmniku Vlčea, gradonačelnik Kruševca susreo se i sa tamošnjim gradonačelnikom Mihajem Mateskuom. Ovo klimatsko lečilište sa 600. godišnjom istorijom, svoj novi procvat doživelo je zahvaljujući sredstvima IPA i fondova Evropske unije.To je i prilika da se kroz razmenu međusobnih iskustava (npr. Ribarska banja ), steknu nova, funkcionalna saznanja u cilju poboljšanja rada, ali i druge vrste ponude u sklopu zdravstvenog turizma.

Gradonačelnik Mihaj Matesku pozvao je gradonačelnika Dragija Nestorovića da poseti banju Govora povodom Praznika opštine, 17. avgusta.

Povezano