utorak, 2. mart 2021.

Kruševac
utorak
Bez padavina.
Bez padavina.
11°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 46%
Brzina vetra: 1 m/s SSI
 

„Novousvojeni zakon o radu restriktivniji prema pravima zaposlenih“ (VIDEO)

„Novousvojeni zakon o radu restriktivniji prema pravima zaposlenih“ (VIDEO)

Novousvojene izmene Zakono o radu, prema rečima rukovodioca stručne službe Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Zorice Savić Nikolić, restriktivniji su u odnosu na ranija rešenja kada su prava zaposlenih u pitanju. Inače, Savez samostalnih sindikata Srbije pokrenuo je inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o radu i penzijsko – invalidskom osiguranju zbog nepoštovanja postupka i načina donošenja.

Zakon o radu mora da se uskladi sa međunarodnim normama, konvencijama i preporukama ali nigde ne stoji da stečene prava radnika treba umanjivati, ističe rukovodilac stručne službe Veća samostalnih sindikata Srbije Zorica Savić Nikolić.

„Novousvojeni zakon je restriktivniji u odnosu na ranija rešenja kada su prava zaposlenih u pitanju, to se pre svega odnosi na otpemnine pri odlasku u penziju i minuli rad, a najspecifičnije stavke su raspoređivanje na rad kod drugog poslodavca i uvođenje novčane kazne“ – kaže Zorica Savić Nikolić, dodajući da će, bez obzira na to što je Zakon o radu stupio na snagu, pojedinačni kolektivni ugovori važiti do 31. januara sledeće godine.

Savez samostalnih sindikata Srbije, prema rečima Zorice Savić Nikolić, pokrenuo je inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o radu i penzijsko – invalidskom osiguranju zbog nepoštovanja postupka i načina donošenja. Njihova preporuka je i, da bi se izbegli problemi, treba voditi permanentno – argumentovani socijalni dijalog na svim nivoima.

Povezano