petak, 26. februar 2021.

Kruševac
petak
Bez padavina.
Bez padavina.
1°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 100%
Brzina vetra: 1 m/s J
 

Kišovito vreme se negativno odražava na useve (VIDEO)

Kišovito vreme se negativno odražava na useve (VIDEO)

Količina padavina od aprila do jula ove godine, gotovo je duplo veće od 40-togodišnjeg proseka, koji iznosi 250 milimetara po metru kvadratnom, i negativno se odražava na gotovo sve poljoprivredne kulture izuzev kukuruza. Međutim, kišovito vreme, može dovesti do problema i kod ove biljke, preko ubiranja do zdravstvenog stanja.

Iako je na početku vegetacije izgledalo da će ovo biti veoma sušna godina, desilo se obrnuto. Prosek padavina od aprila do jula ove godine, iznosio je oko 490 milimetara po metru kvadratnom, i gotovo je duplo veći od višegodišnjeg proseka.

S obzirom na količinu vlage u kukuruzu, možemo reći da je ova biljka u dobroj kondiciji, ali je još uvek rano dati krajnje ocene prinosa i kvaliteta zrna, rekao je tnaučni saradnik Instituta za Krmno bilje u Kruševcu dr Dragan Terzić. Iako kukuruzu ovog trenutka odgovara, visoka vlaga zemljišta ne pogoduje povrtarskim, voćarskim i vinogradarskim kulturama, kojima ne neophodna adekvatna i kontinuirana zaštita, rekao je Terzić.

Krmne kulture imaju dovoljnu biomasu, ali ima problema u konzervisanju. Po rečima Terzića, ako se produži period učestalih kiša, doći će do problema u ubiranju i zaštiti poljoprivrednih kultura, pa svi možemo samo da se nadamo periodu lepog vremena.

Preporuka dr Dragana Terzića je da se vlaga u zemljištu iskoristi za zasnivanje proizvodnje krmnog bilja na jesen.

 

 

Povezano