subota, 23. oktobar 2021.

Kruševac
subota
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
8°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 84%
Brzina vetra: 1 m/s ZJZ
 

Plodne godine škole za likovne talente „Milan Milovanović“ (VIDEO)

Plodne godine škole za likovne talente „Milan Milovanović“ (VIDEO)

U toku je upis u Školu za likovne talente „Milan Milovanović“, koju organizuje kruševački Narodni muzej.  Za 26 godina postojanja kroz školu je prošlo više od 400 polaznika, a 70 njih je upisalo srednje umetničke škole i fakultete umetnosti

Škola za likovne talente „Milan Milovanović“, koja se organizuje za nadarene učenike od 14 do 19 godina, ustanovljena je na inicijativu Umetničke galerije 1988. godine, a od 1991. školu neposredno organizuje Narodni muzej Kruševac. – Moram da istaknem da ova škola nije namenjena isključivo potencijalnim studentima već mogu da je pohađaju i ljudi kojima je likovna umetnost hobi, kaže urednik likovnih programa u kruševačkom Narodnom muzeju Bratislav Aleksić.

Škola je tokom prethodnih 26 godina veoma uspešno radila što pokazuje podatak da je skoro 70 polaznika upisalo srednje umetničke škole i umetničke fakultete.

U toku školovanja likovni talenti rade različitim tehnikama, uglavnom su to crteži grafitom i ugljenom, tempere, ali i vajanje, a slikaju se mrtva priroda, portreti, aktovi. U svakoj generaciji, prema Aleksićevim rečima, ima između 10 i 15 polaznika, mesečna školarina je 500 dinara, a talenti dolaze na časove prema sopstvenom rasporedu i u dogovoru sa predvačem.

Povezano