utorak, 2. mart 2021.

Kruševac
utorak
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
7°C
Trenutni pritisak: 1040 mb
Vlažnost: 63%
Brzina vetra: 0 m/s S
 

Kožnom odeljenju najviše se javljaju zbog alergije na sunce i opekotina od solarijuma

Kožnom odeljenju najviše se javljaju zbog alergije na sunce i opekotina od solarijuma

Kožnom odeljenju Kruševačke opšte bolnice ovih dana se najviše javljaju pacijenti sa fotodermatitisom, odnosno alergijom na sunce, a aktuelne su i opekotine od solarijuma koje je Svetska zdravstvena organizacija već zabranila za upotrebu u većini zemalja Evrope.

Po rečima načelnika kožnog odeljenja Opšte bolnice Kruševac, dr Radivoja Kačarevića, ovog leta je bilo najviše pacijenata sa fotodermatitisom, alergijom na sunce. Iako je pojava melanoma retka i ne nastaje brzo nakon izlaganja suncu, nije naodmet uraditi i samopregled kože.

Neki od faktori rizika za pojavu melanoma su genetski, zastupljenost u porodici, intenzivno sunčanje i opekotine nastale tokom detinjstva, urodjeni mladež većih dimenzija, preterana upotreba solarijuma.

Preporuke stručnjaka su da se izbegavaju solarijumi, posebno kada su deca u pitanju, jer UV zračenje, bez obzira da li potiče od sunca ili solarijuma, može izazvatri rak kože.Prekomerno ili dugotrajno izlaganje dejstvu UV radijacije u solarijumu može dovesti do prevremenog starenja kože, slabljenje imunološkog sistema, oštećenja očiju i tumora kože, upozoravaju stručnjaci.

Povezano