petak, 26. februar 2021.

Kruševac
petak
Bez padavina.
Bez padavina.
3°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 89%
Brzina vetra: 0 m/s JJI
 

Zbog vremenskih prilika poljoprivrednici u nezavidnoj situaciji (VIDEO)

Zbog vremenskih prilika poljoprivrednici u nezavidnoj situaciji (VIDEO)

Poljoprivrednici su se, zbog izuzetno nepovoljnih vremenskih prilika, našli u nezavidnoj situaciji.

Berba kukuruza još nije počela, a zbog visoke vlage, na kukuruzu može doći do pojave fuzarijuma, odnosno buđi. Ovoj toploljubivoj biljci potrebno je 20 tak dana sučanog vremena, pa stručnjaci savetuju da se ne žuri sa berbom. Siliranje kukuruza je počelo, ali je zbog loših vremenskih uslova prekinuto.

Optimalni rok za setvu pšenice je od 5. do 25. oktobra, ali će ona, prema procenama stručnjaka, a u zavisnosti od vremenskih prilika, biti najverovatnije pomerena za novembar. Kasna setva po pravilu donosi i umanjenje prinosa, koje može biti i do 15 odsto. Kada je priprema zemljišta za setvu u pitanju, treba ga pripremiti setvospremačima, kako bi se zemljište što je moguće bolje, provetrilo. Neophodno je obaviti i hemijsku analizu zemljišta, kako bi se što bolje pripremili za adekvatno đubrenje, pre svega fosforom i kalijumom.

Predstoji i jesenja setva krmnih kultura-ozime grahorice i stočnog graška, lucerke i crvene deteline, perka i uljane repice. Ovaj posao će takođe morati da sačeka lepše vreme.

Povrtarske kulture-paprika i paradajz kao dominantne na našem području, manje su rodile, i lošijeg su kvaliteta. Trećeg branja paprike, recimo, na mnogim parcelama neće biti, a proizvođači paradajza muku muče sa plamenjačom.

Sve to utiče i na skuplju proizvodnju, čega su i kupci svesni na osnovu cena na pijacama. Voćarske kulture su takođe podbacile-počev od jagode i višnje, pa do ostalih.

Kiša je uticala i na kvalitet plodova. Naročito su pogođeni vinogradari i vinari. Rod grožđa u Župi ove godine je slabiji i do 70 odsto, a zbog jakog napada plamenjače i drugih bolesti, roda na mnogim vinogradima neće biti ni naredne godine, što vinogradare i vinare stavlja u težak položaj.

Teško je u ovom trenutku dati savete i preporuke. Svi gledamo u nebo, u iščekivanju sunčanih dana. U svakom slučaju, na na velikom ispitu će biti i proizvođači i struka.

Povezano