utorak, 2. mart 2021.

Kruševac
utorak
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
7°C
Trenutni pritisak: 1040 mb
Vlažnost: 63%
Brzina vetra: 0 m/s S
 

Svečanom sednicom Skupštine, Varvarin obeležio Dan opštine (VIDEO)

Svečanom sednicom Skupštine, Varvarin obeležio Dan opštine (VIDEO)

Svečanom sednicom Skupštine, Varvarin je obeležio Dan opštine u znak sećanja na 1810. godinu kada je održana Varvarinska bitka u Prvom srpskom ustanku, jedna od najznačajnijih u procesu stvaranja moderne srpske države.

Svečanu sednicu u varvarinskom Domu kulture otvorio je predsednik Skupštine opštine Bratislav Tašić podsećajući na važnost 23. septembra ne samo u istoriji ovog kraja već čitave države jer su borbe protiv Turaka zapravo počeci stvaranja moderne Srbije.

– Skupštinsku većinu u Varvarinu čini 37 od 41. odbornika i zajednički cilj nam je da budemo moderna sredina bez obzira na to što se nalazimo na listi nerazvijenih opština. Vlast u Varvarinu daje sve od sebe da realizuje kvalitetne  projekte i bez obzira na skroman opštinski budžet trećinu ulažemo u infrastrukturu –  istakao je, u pozdravnom govoru predsednik Opštine Zoran Milenković.

Usledila je potom dodela najviših opštinskih priznanja: Plaketa i Pohvala. Sedam dobitnika Plakete su: predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar odbrane Bratislav Gašić, Fondacija Dragica Nikolić, varvarinski Crveni krst , Srednja škola, Javno komunalno preduzeće i Policijska stanica u ovoj opštini. Pohvale je dobilo 50 organizacija i pojedinaca među kojima ne mali broj varvarinskih školaraca. U ime nagrađenih zahvalio se ministar odbrane u Vladi Srbije Bratislav Gašić.

Danu opštine Varvarin prisustvovale su brojne zvanice: zamenik vojnog atašea u ambasadi Rusije u beogradu, pukovnik Aleksandar Mališev, narodna poslanica Violeta Lutovac, gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović sa saradnicima kao i brojni čelnici okolnih gradova i opština. Inače, u Sastavcima nadomak Varvarina, u znak sećanja na varvarinsku bitku  koja se vodila s’ jedne strane  između 9 hiljada Srba i 3 hiljade Rusa i s’ druge 26 hiljada Turaka koji su poraženi, pre 104 godine podignut je spomenik srpskim junacima, a pre 4 generalu Orurku koji je bio na čelu ruskih vojnika.

Povezano