utorak, 2. mart 2021.

Kruševac
utorak
Bez padavina.
Bez padavina.
7°C
Trenutni pritisak: 1040 mb
Vlažnost: 65%
Brzina vetra: 0 m/s SSI
 

Krstovdan – dan molitvenog sećanja na pronalazak Časnog Krsta

Krstovdan – dan molitvenog sećanja na pronalazak Časnog Krsta

Danas je Krstovdan, jedan od najvećih hrišćanskih praznika i dan molitvenog sećanja na pronalazak Časnog Krsta Gospodnjeg.

Krstovdan u Jerusalimu, Srbiji, Rusiji, Svetoj Gori, Carigradu, po svoj Vaseljeni – osvetljen je Darovima Svetih Srpskih Predaka a duhovno kandilo vodi do Svete Zemlje.

Stopama Svetitelja, majke i sina – Svete Carice Jelene, Ravnoapostolne i Cara Konstantina Velikog.

Carica Jelena je pronašla Časni Krst Gospodnji, koji je Rukom Patrijarha Jerusalimskog Makarija Uzdignut – da mu se svi verni poklone. Ovo Uzdizanje Časnog Krsta na kome je Gospod Isus Hristos bio Razapet, i Čijom je Silom vaskrsao mrtvac – proslavlja se praznikom Vozdviženja Časnog Krsta.

Sveti Car Konstantin video je na Nebu Zlatni Krst i Njime Pobedio velikog neprijatelja hrišćanstva Maksencija, a potom je 313. godine doneo Milanski Edikt i ozakonio Hrišćanstvo. Nizom naučno-istorijskih manifestacija na nacionalnom nivou pod Pokrtoviteljstvom SPC, od ove jeseni i tokom naredne 2013. godine u Nišu i drugim srpskim gradovima – proslavlja se veliki jubilej – 17 vekova Milanskog Edikta.

Širom Svete Zemlje, rođen u Nišu – Sveti Car Konstantin i Carica Jelena – podigli su najveći broj pravoslavnih svetinja.

Carica Jelena podigla je najpre Crkvu Vaskrsenja Gospodnjeg, na mestu pronalaska Groba i Časnog Krsta i ova Crkva nalazi se u centralnom delu Jerusalimskog Hrama. Među prvosagrađenim je i Crkva Rođenja Gospoda Isusa Hrista u Vitlejemu, kao i Crkva Uspenija Presvete Bogorodice u Getsimaniji, na mestu gde je pronađen Grob Majke Božije, a potom je Carica Jelena sagradila još 18 crkava u Svetoj Zemlji.

I priča o bosiljku, rajskom cveću koje je i na đubrištu – zamirisalo – vezana je za Krstovdan, jer je bosiljak pronađen prilikom Pronalaženja Časnog Krsta Gospodnjeg.

Na Krstovdan se sećamo i povratka Časnog Krsta iz Persije u Jerusalim 628. godine.

Jerusalim – na hebrejskom znači HLEB, Sveti je Grad za tri religije i ima 1204 sinagoga, 158 crkava i 73 džamije i praslika je Nebeskog Jerusalima

Povezano