petak, 26. februar 2021.

Kruševac
petak
Bez padavina.
Bez padavina.
5°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 74%
Brzina vetra: 0 m/s J
 

U srcu zdravlja (VIDEO)

U srcu zdravlja (VIDEO)

Danas se obeležava Svetski dan srca. Ovogodišnji moto je „U srcu zdravlja“, a cilj je stvaranje zdravog okruženja, usvajanje zdravih stilova života i prevencija, kako bi se smanjili rizici od srčanih i bolesti krvnih sudova. Tim povodom Dom zdravlja Kruševac u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ održali su čas fizičke kulture sa decom i nastavnicima četvrtih razreda.

Svetski dan srca ustanovljen je 2000-te godine sa ciljem da se ljudima širom sveta pošalje poruka da se bolesti srca i krvnih sudova mogu prevenirati. U svetu godišnje od kardiovaskularnih bolesti umre 17 miliona ljudi , u Srbiji je uzrok smrti u 55% slučajeva, u većoj meri kod ženske populacije.

Dom zdravlja Kruševac u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje organizovali su ovim povodom u osnovnoj školi „Vuk Karadžić“  sportski čas. U „Igrama bez granica“ pored učenika četvrtih razreda učestvovali su njihovi nastavnici i profesori fizičkog vaspitanja.

Ovo je prilika da kod najmlađih utičemo na sticanje zdravih navika i stila života rekla je Snežana Popadić iz Zavoda za javno zdravlje.

U sklopu obeležavanja Svetskog dana srca Zavod za javno zdravlje poklonio je školi „Vuk Karadžić“ dve lopte, a služba Patronažnih sestara održala je zdravstveno promotivne aktivnosti u još pet kruševačkih škola.

Povezano