subota, 17. april 2021.

Kruševac
subota
Oblačno.
Oblačno.
4°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 95%
Brzina vetra: 0 m/s J
 

Oktobar – mesec borbe protiv trgovine ljudima (VIDEO)

Oktobar – mesec borbe protiv trgovine ljudima (VIDEO)

U okviru „Oktobra – meseca borbe protiv trgovine ljudima“, Odsek za strance, suzbijanje ilegalnih migracija i trgovine ljudima Policijske uprave Kruševac realizovaće niz aktivnosti u cilju podizanja nivoa svesti dece i građana o problemu trgovine ljudima kao obliku modernog ropstva. Prema podacima kojima se raspolaže, svake godine hiljade muškaraca, žena i dece padnu u ruke trgovaca ljudima i podvrgavaju se raznovrsnim oblicima zlostavljanja i iskorišćavanja.Pored redovnih aktivnosti, planirano je i da se tokom meseca u svim osnovnim i srednjim školama održe predavanja na ovu temu.

Osobe ženskog pola su najčešća meta trgovaca ljudima ali u poslednje vreme su to sve češće i muškarci koji se radno eksploatišu. Trgovac ljudima, prema rečima šefa Odseka za strance, suzbijanje ilegalnih migracija i trgovinu ljudima Dobrivoje Đorđević, može biti bilo ko ali su to obično osobe u koje žrtva ima poverenja pre svega srodnici i bliski prijatelji i poznanici. „Uzroci zbog kojih neko postaje žrtva trgovine ljudima su različiti ali osnovni je siromaštvo“.

Osoba koja je žrtva trgovine ljudima mora da bude, prema Đorđevićevim rečima, u sistemu kontrole, a njihovi vidovi su: dužničko ropstvo, izolacija i oduzimanje dokumentacije  i psihičko mučenje.

Kako ističu u ovom Odseku, Kruševac ima sreću da nije veliki grad niti blizu granice tako da obim trgovine ljudima nije veliki.

Povezano