četvrtak, 1. oktobar 2020.

Kruševac
četvrtak
Oblačno.
Oblačno.
15°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 84%
Brzina vetra: 0 m/s ISI
 

U porastu stopa oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti u Rasinskom okrugu

U porastu stopa oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti u Rasinskom okrugu

Stopa oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti u Rasinskom okrugu je u porastu a prednjače i kao najčešći uzročnici smrtnosti, podaci su kruševačkog Zavoda za javno zdravlje. U poslednjoj deceniji broj obolelih od hipertenzije povećan je za 18 odsto a beleži se i veći broj infarkta miokarda, uglavnom među starijom populacijom ali i radno sposobnim stanovništvom.

U skladu sa podacima koje dobijamo iz zdravstvenih ustanova, bolesti kardiovskularnog sistema među stanovncima Rasinskog okruga su u porastu isiče načelica Centra za analizu i planiranje dr Nada Vuković.

Pomenuta oboljenja su prisutnija među muškom populacijom za razliku od ženaa koje imaju jači biološki potencjal u reproduktivnom dobu, ističe dr Vuković i upozorva na vodeće uzročnike smrtnosti.

U cilju očuvanja zdravlja mere prevencije u sprečavanju nastajanja bolesti srca i krvih sudova imaju značajnu ulogu . Osim genetskog fakrtora,  kontrola dijabetesa, masnoće u kvi, gojaznisti i odricanje od cigareta značajno bi doprineli smanjenju oboljevanja. Smanjena fizička aktivnost, duhotrajni psihički stres i nepravilna ishrana, takođe su faktori rizika za pojavu neke od bolesti ove regije upozorava Svetska zdravstvena organizacija uz apel da se akcijama u lokalnim zajednicama može doprineti da  se prerana smrtnost usled kardiovaskularnih  oboljenja u narednih deset godina može smanjiti bar za 25 procenata.

Povezano