utorak, 7. april 2020.

Kruševac
utorak
Bez padavina.
Bez padavina.
15°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 20%
Brzina vetra: 6 m/s SI
 

U Kruševcu još uvek bez gripa (VIDEO)

U Kruševcu još uvek bez gripa (VIDEO)

Virus gripa je već izolovan u Srbiji, nešto ranije nego obično, ali u Kruševcu ga još uvek nema. Zabeležen je samo povećan broj respiratornih infekcija i stanja sličnih gripu.

Virus gripa je već izolovan, nešto ranije nego prethodnih godina, ali epidemiolozi ne očekuju masovnije oboljevanje. Gripa još uvek nema u Kruševcu, mada su pojedinačni  slučajevi već zabeleženi u okruženju, saznajemo od okružnog koordinatora za vakcinaciju dr Dragana Vuksanovića iz Zavoda za javno zdravlje Kruševac.

On naglašava da je imunizacija zadovoljavajuća i da je za desetak dana od kako se sprovodi, već utrošeno oko 35 odsto od nabavljenih vakcina.

Virus  gripa koji je izolovan sadržan je u Sanofi paster vakcini i bio je zastupljen i prošle godine, pa se ne očekuje epidemijska forma gripa.

Vakcinacija je najbolja zaštita od virusa gripa a potrebno je bar dve nedelje da se stvori imuni odgovor organizma. Zbog toga epidemiolozi savetuju da se vakcina što pre primi iako se ne očekuje grip u epidemijskim razmerama jer je ovogodišnji virus i prethodne godine bio u opticaju.

 

Povezano