subota, 25. jun 2022.

Kruševac
subota
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
18°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 100%
Brzina vetra: 0 m/s JJI
 

Stočari ovih dana imaju pune ruke posla (VIDEO)

Stočari ovih dana imaju pune ruke posla (VIDEO)

Stočarstvo predstavlja krunu poljoprivredne proizvodnje, i kao takvo, zahteva najveća ulaganja. Broj krupne stoke na teritoriji Rasinskog okruga već nekoliko godina unazad, kreće se oko 32.000, u kruševačkom kraju 18.000, od čega 9.500 krava. Broj ovaca je od 1954. kada smo imali 5,4 miliona grla, danas smanjen na manje od 2 miliona grla, na teritoriji Srbije.

Stočari ovih dana imaju pune ruke posla oko pripreme silaže, branja kukuruza, a očekuje ih setva strnih žita, jer hrane mora da bude dovoljno za zimski period. Dragan Jovanović iz Trmčara u svom objektu ima 8 krava muzara, i 2 junice koje su spremne za dalju reprodukciju, a rodom kukuruza i kvalitetom spremljene hrane je zadovoljan. Ovih 8 krava muzara, dnevno daju od 15 do 30 litara mleka dnevno, plasman je osiguran, a otkupnom cenom je zadovoljan.

Što se tiče uzgoja ovaca, situacija je malo bolja, zahvaljujući i podsticajnim merama. Ministarstvo poljoprivrede sa 2 hiljade po jagnjetu, odnosno 7 hiljada dinara za priplodnu ovcu, subvencioniše ovu proizvodnju. Jovan Živanović iz Trmčara, pripremio je dovoljno hrane, nalazi računa u ovčarstvu, jedino, kako kaže, želi da se osnuje udruženje uzgajivača ovaca, koje bi mu biznačajno olakšalo posao.

Što se tiče aktuelne bolesti plavog jezika, ona je dijagnostikovana kod nas, i to kod jedne ovce u selu Krvavica. Iz odseka republičke veterinarske inspekcije u Kruševcu, su nas obavestili da se preduzimaju sve zakonom propisane mere za suzbijanje i iskorenjavanje ove bolesti.

Povezano