utorak, 19. februar 2019.

Kruševac
utorak
Bez padavina.
Bez padavina.
-1°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 82%
Brzina vetra: 1 m/s J
 

Grčki šor

Grčki šor

Ulica Vuka Karadžića u Kruševcu većini Kruševljana poznatija je kao „Grčki šor“. Ova ulica, jedna je od retkih gradskih ulica, u kojoj se zadržala kaldrma i koja je mali muzej varoških kuća, uglavnom iz druge polovine 19. veka.

Grčki šor, sadašnja Karadžićeva ulica, izuzetno je lepa i stara. Jedna je od retkih ambijentalnih i prostornih celina koje su sačuvale duh vremena u kom je nastajala, od početka 19. do sredine 20. veka. Pre dvadesetak godina, prema rečima arhitekte Nataše Miladinović iz Narodnog muzeja, Karadžićeva ulica zaštićena je kao prostorna, kulturna i istorijska celina od velikog značaja.

Uredbom kneza Miloša stari orijentalni centar Kruševca prebačen je na južni zdraviji teren, pa je Karadžićeva ulica u ovoj novoj urbanistčkoj koncepciji, dobila ulogu da spaja staru sa novom čaršijom. Od njenog trasiranja početkom 19. pa sve do sredine 20. veka menjani su stilovi gradnje, a najreprezentativniji primer gradske arhitekture 30-ih godina prošlog veka je kuća Paskaljevića na uglu Karadžićeve i Brijanove ulice.

Jedna od najpoznatijih kuća narodnog graditeljstva orjentalno-balkanskog tipa je Begova kuća, koja se nije proslavila toliko arhitektonskim rešenjem koliko ljudima koji su stanovali u njoj. Na žalost, Begova kuća poslednjih godina ubrzano propada. Ruinirana je i ona i okućnica i bilo bi dobro, po mišljenju stručnjaka, sanirati je i oživeti, odnosno dati joj neki sadržaj.

Povezano