subota, 23. oktobar 2021.

Kruševac
subota
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
8°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 87%
Brzina vetra: 2 m/s J
 

Primena nove liste lekova

Primena nove liste lekova

Od početka godine je počela sa primenom nova lista lekova koji se izdaju na teret sredstava Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prema kojoj su, u proseku, lekovi koji se izdaju na recept jeftiniji za 29,5 odsto.

Na listi se nalazi više domaćih lekova nego do sada a nema nekih čiji proizvodjači nisu prihvatili sniženje, kao što su, na primer Norvask, Alopres, Sortis, Imigran i skoro svi kontraceptivi, kao i još oko 150 lekova.

Centralizovana nabavka lekova sa A i A1 liste za ovu godinu sprovodi RFZO i očekuje se da do kraja marta budu potpisani ugovori apoteka sa dobavljačima.

Cene lekova će ovim tenderom biti dodatno snižene, ali će biti neizvesno kako će se neki  retki lekovi nabavljati jer apoteke neće moći samoinicijativno da vrše nabavki, ističe direktor Zdravstvene ustanove Apoteka Kruševac Miloš Obradović.

Apoteke ove ustanove su trenutno dobro snabdevene svim vrstama lekova a direktor Obradović veruje da , uprkos brojnim negativnim posledicama javnih nabavki, i nakon centralizovanih nabavki,snabdevenost  neće biti ugrožena.

Povezano