četvrtak, 28. oktobar 2021.

Kruševac
četvrtak
Bez padavina.
Bez padavina.
7°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 91%
Brzina vetra: 1 m/s J
 

Održana sednica Skupštine Grada Kruševca

Održana sednica Skupštine Grada Kruševca

Na sednici Skupstine grada Krusevca, odbornici su razmatrali i doneli preko 50 odluka i resenja, među kojima i Odluku o dodeli najviših gradskih priznanja: Vidovdanske nagrade, Povelja i Pohvala grada Kruševca.

Vidovdanska nagrada pripala je kruševačkoj Gimnaziji koja u ovoj godini obeležava 150 godina rada, odlučili su odbornici na sednici Skupštine grada Kruševca. Predlagači su bili njeni đaci različitih generacija, rođenih od 1936. do 1982. godine, pojasnila je zamenica predsednika Skupštine i direktorka Gimnazije Biljana Dačić.

Plaketee su dobili: Fabrika maziva ad Kruševac, redovni član SANU Vladan Đorđević i istaknuti privrednik Radoica Milosavljević.

Pohvale su pripale: Tehnogradnji Kruševac, Kruševacputu ad, Bogdanu Obradoviću, juniorskom reprezentativcu Srbije u karateu, Petru Čikariću, za rad na unapređenju prava invalidnih lica, Milanu Radovanoviću, studentu doktorskih studija na beogradskom Medicinskom fakultetu, Gradimiru Đurđeviću, poljoprivrednom proizvođaču i trojici policajaca Policijske uprave Kruševac: Saši Lukovcu, Vladanu Jovanoviću i Ivici jankoviću.

Nagrade grada Kruševca, tradicionalno, uručuju se na svečanoj sednici Skupštine 28. juna, na Vidovdan.

Inače, na sednici je tajnim glasanjem, većinom glasova, za zamenika predsednika ovog tela, izabrana je Biljana Dačić, odbornica Demokraske stranke Srbije. Prethodno je, na predlog 33 odbornika sa ove funkcije, takođe tajnim glasanjem razrešen dr Aca Ćirković, zbog odlaska iz DSS-a u opozicionu Srpsku narodnu partiju.

Sa mesta člana Saveta za budžet i finansije, odnosno člana Saveta za omladinu i sport, dužnosti su razreseni Aleksandar Rankovic koji je iz DSS-a prešao u SNP i Predrag Petronijević ranije JS a sada član Republikanske stranke. Za ove funkcije izabrani su Miroljub Radojkovic, DSS i Dejan Milovanović-JS.

Umesto Predraga Petronijevica šef Odbornicke grupe JS sada je Ružica Trifunović.Partijske knjizice zamenili su i odbornici: Vesna Lazarević, SPS sada SNS, Miroslav Radosavljević JS-sada SNS i Marija Petković koja je iz Pokreta dr Katančević prešla u Odborničku grupu Jedinstvene Srbije.

Odbornici su zatim, većinom glasova,doneli Odluku o promeni Statuta grada Kruševca.Na početku zasedanja intonirana je Himna „Bože pravde“,  a zatim odata počast preminulom Draganu Jovanoviću, nekadašnjem predsedniku opštine i narodnom poslaniku iz Kruševca.

U nastavku Sednice pred odbornicima se našao i predlog Odluke o završnom računu budžeta grada za 2014. godinu. Uvodno izlaganje o predlogu pomenute Odluke dao je pomoćnik gradonačelnika za ekonomski razvoj, investicije i finansije Miroljub Ćosić.

Nakon jednočasovne rasprave, većinom glasova, usvojena je Odluka o završnom računu budžeta grada Kruševca za 2014. godinu. Odbornici su zatim, doneli i Odluke o izmenama Odluka o organizovanju JKP Kruševac, o kategorizaciji sportskih grana i organizacija, nekategorisanim putevima na teritoriji grada Kruševca i lokalnim komunalnim taksama. Posle brojnih diskusija, odbornici su usvojili i Odluku o podizanju spomen obeležja nekadašnjem predsedniku opštine Radomiru Mićiću. U nastavku sednice, odbornici su razmatrali predloge Odluka koje se tiču organizacije i rada organa grada Kruševca za vreme ratnog i vanrednog stanja kao i o određivanju nadležnog organa za pripremu, izradu i sprovođenje plana odbrane grada Kruševca, koje su bile zatvorene za javnost. Najviše pažnje izazvao je predlog Odluke o prihvatanju teksta Memoranduma o saradanji između grada i „Bilding enerdži 1“ doo Kruševac, o čemu su govorili gradonačelnik Dragi Nestorović i direktor Gradske Toplane Dragan Azdejković.

Odbornici su razmatrali i predloge Odluka koje se tiču organizacije i rada organa grada Kruševca za vreme ratnog i varednog stanja kao i određivanju nadležnog organa za pripremu, izradu i sprovodjenje plana odbrane grada Kruševca. Rasprava po ove dve tačke dnevnog reda je bila zatvorena za javnost.

U nastavku sednice usvojena je strategija unapređenja položaja Roma grada Kruševca do 2020. godine, koja  treba, stoji u obrazloženju, da definiše smernice kada je reč o obrazovanju, zdravtsvenoj zaštiti ili zapošljavanju odnosno višem stepenu društvene integracije ove etničke grupe u ukupnom životi zajednice.

Odbornici Skupštine grada usvojili su i gerenaralni urbanistički plan Kruiševca do 2025.godine kao i set regulacionih planova. Novi vršilac dužnosti direktora turističke organizacije Kruševac je Suzana Milosavljević dok je dosadašnjem VD direktoru Direkcije za urbanizam i izgradnju Vojkanu Tutuluću produžen mandat za još šest meseci odnosno do izbora direktora.

Odbornici Skupštine grada Kruševca  doneli su i odluku o privatizaciji Radio televizije Kruševac po modelu prodaje kapitala.

Povezano