četvrtak, 28. oktobar 2021.

Kruševac
četvrtak
Bez padavina.
Bez padavina.
6°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 82%
Brzina vetra: 1 m/s I
 

Koncert vojnog ansambla „Stanislav Binički“

Koncert vojnog ansambla „Stanislav Binički“

U okviru Vidovdanskog programa, večeras je u bioskopu „Kruševac“ održan koncert umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i hora „Sveti knez Lazar“. Dirigovali su Katarina Božić i Pavle Medaković, a odabran repertoar naišao je na odličan prijem kruševačke publike.

„Vostani Serbije“, „Kreće se lađa francuska“, „Tamo daleko“, „Srpkinja“,,,. neke su od kompozicija koje su maestralnim izvođenjem hora i orkestra, kao i umetničkim dirigovanjem Katarine Božić i Pavla Medakovića, ostavile snažan utisak na publiku, koja nije često u prilici da uživa u ovakvim numerama.

Ansambl „Stanislav Binički“, prvi srpski simfonijski orkestar, osnovan je još davne 1899. godine, naredbom kralja Aleksandra I Obrenovića, a prvi dirigent bio mu je upravo Stanislav Binički. Ansambl i danas dostojno nosi njegovo ime i decenijama nastavlja plemenitu misiju, uporedo afirmišući muziku iz naše i svetske muzičke baštine. Muzika koju izvodi orkestar snimljena je na preko 300 gramofonskih ploča, kaseta i CD -a. Na snimcima je zabeleženo više od 2000 raznovrsnih kompozicija, koje predstavljaju svojevrsnu muzičku antologiju.

2Hor Sveti knez Lazar osnovan je 1991.godine po blagoslovu episkopa niškog gospodina Irineja. Svojim pojenjem redovno učestvuje na Svetoj liturgiji u crkvi Lazarici, a 2002.godine, osvojio je prvu nagradu na festivalu duhovne muzike „Horovi među freskama“, u Beogradu. Svoj raskošni potencijal pokazuje na svim značajnijim manifestacijama u gradu.

Sadržajno i umetnički ukomponovan, muzičko – scenski doživljaj duhovne i svetovne muzike, na sceni bioskopa „Kruševac“, pokazao je da sigurno i znalačko dirigentsko rukovođenje (spoj mladosti i iskustva), uz koordinirano i sinhronizovano izvođenje, moraju da rezultiraju visokim nivoom kulturne  vrednosti koncerta, koju je publika znala da prepozna.

Povezano