subota, 24. oktobar 2020.

Kruševac
subota
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
8°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 78%
Brzina vetra: 1 m/s IJI
 

Direkciji za urbanizam i izgradnju naloženo da izradi katastar klizišta

Direkciji za urbanizam i izgradnju naloženo da izradi katastar klizišta

Na nedavno održanoj Sednici Gradskog štaba za vanredne situacije u Kruševcu, jedan od zaključaka bio je da se Direkciji za urbanizam i izgradnju naloži da, u saradnji sa Službom mesnih zajednica, izradi katastar klizišta i napravi izveštaj o tome.

Izrade katastra klizišta i  izveštaja neophodne su kako bi se imao uvid u stanje postojećih i novonastalih klizišta  i njihov uticaj na ugroženost ljudi, infrastrukture, stabenih objekata i poljoprivrednog zemljišta, stoji u zaključku Štaba za vanredne situacije. Dat je nalog i da se usklade postojeći projekti za sanaciju klizišta i za iste aplicira za finansijska sredstva, da se urade projekti za novonastala klizišta, odnosno da se aplicira za sredstva ukoliko Direkcija nije u mogućnosti da ih uradi. Za jedno i drugo dati su rokovi od 60, odnosno 90 dana.

Prema rečima Zdravka Jovanovića iz Direkcije za urbanizam i izgradnju, na teritoriji grada evidentirano je 78  klizišta i odrona,  o čemu je još 2011. detaljno, u formi elaborata izveštaj predat Ministarstvu za infrastrukturu.

U ovom trenutku, kaže Jovanović,  najuregentnija za sanaciju je 8 klizišta među kojima i novanastala na Novom groblju i u Ribaru.

Među urgentnih osamsu i klizište u Sebečevcu na potezu Lojze, u Velikoj Kruševici, Lazarevcu gde je u više navrata 15 domaćinstavaq bilo odsečeno zbog prekida saobraćajnice, u Zdravinju iznad i ispod domaćinstva Đorđević u ovom selu, u Pozlati kao i u Krušincu. Sanacije iziskuju dosta para, ističe Zdravko Jovanović.

Povezano