utorak, 2. mart 2021.

Kruševac
utorak
Bez padavina.
Bez padavina.
-3°C
Trenutni pritisak: 1040 mb
Vlažnost: 95%
Brzina vetra: 0 m/s S
 

Ekipe Zavoda za javno zdravlje obavile ispitivanje kvaliteta vode za piće sa javnih česama

Ekipe Zavoda za javno zdravlje obavile ispitivanje kvaliteta vode za piće sa javnih česama

Na teritoriji Grada Kruševca, u proteklih mesec dana, ekipe Zavoda za javno zdravlje obavile su ispitivanje kvaliteta vode za piće sa javnih česama, a prema rečima specijaliste higijene dr Slađane Stanić ispitano je 14 česama, 11 sa slatkim i 3 sa miniralnim karakteristikama.

Od ispitanih uzoraka slatke vode 5 javnih česama pokazuju hemijsku i mikrobiološki ispravnost:  kod Famove kapije, Konjuh, Jablanica, „Pčela“ u Šancu i Pasjak. Tri javne česme – Zulina, Gari i Gaglovo pokazuju hemijsku i mikrobiološku neispravnost i voda sa njih nije za piće i pripremanje hrane, dok preostale 3 javne česme – Pakašnica, Dedina i Uroševa česma – pokazuju mikrobiološku neispravnost i, uz čišćenje i hlorisanje, možda se mogu dovesti u stanje koje je upotrebljivo.

Ekipe kruševačkog Zavoda za javno zdravlje obišle su i javne česme Vučja glava kod Autobuske stanice, kao i „Dobra voda“ kod bivše Famove apoteke, koje su trenutno presušile i nije bilo vode za uzorkovanje.

Voda sa javne česme u Velikoj Lomnici ne odgovara mikrobiološki i neophodna je sanacija i asanacija izvorišta i okolnog terena.Mineralne vode u Žabaru pokazuju zamućenje i mikrobiološku kontaminaciju, pa se preporučuje ponavljanje analize posle sanacije i asanacije oba izvorišta, izjavila je za RTK šef Odeljenja higijene i humane ekologije Zavoda za javno zdravlje Kruševac dr Slađana Stanić.

Povezano