nedelja, 29. novembar 2020.

Kruševac
nedelja
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
0°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 94%
Brzina vetra: 0 m/s Z
 

Svaka treća žena pretrpela neki oblik nasilja

Svaka treća žena pretrpela neki oblik nasilja

Savet za rodnu ravnopravnost Skupštine grada Kruševca održao je danas posebnu sednicu povodom 25. novembra – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, kojim otpočinje kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.

U našoj lokalnoj zajednici potpisan je Sporazum o saradnji između 19 ustanova i organizacija u cilju efikasnije zaštite žrtava nasilja u porodici i partnerskim odnosima kojim se jasno definišu koraci svakog od njih u postupku zbrinjavanja žrtve i procesuiranj nasilnika, a juče je u Beogradu potpisana Deklaracija o rodnom budžetiranju.

Grad Kruševac je jedan od 20 gradova potpisnika Deklaracije, a to znači  veće učešće žena u svim sferama života, kako bi se vodilo računa da trošenje novca bude u interesu oba pola. Na sednici su prezentovani podaci o zastupljenosti žena na mestima odlučivanja u Skupštini, Gradskoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama u Kruševcu, kao i podaci o poziciji žena preduzetnica.

Prema dostupnim podacima i analizama svaka treća žena u našoj zemlji pretrpela je neki oblik nasilja, a  najčešće su zastupljeni psihičko, zatim fizičko i na kraju ekonomsko nasilje.

 

Povezano