ponedeljak, 26. februar 2024.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

Radio televizija Kruševac pomaže u prepoznavanju vršnjačkog nasilja i načinima borbe protiv njega

Radio televizija Kruševac pomaže u prepoznavanju vršnjačkog nasilja i načinima borbe protiv njega

U okviru projekta STOP VRŠNJAČKOM NASILJU, koji realizuje uz podršku Grada Kruševca, naša medijska kuća je pokrenula posebnu stranicu na sajtu rtk.rs, kao i Fejsbuk grupu, gde se objavljuju prilozi naših novinara, TV emisije sa kompetentnim sagovornicima i drugi sadržaji kojima se posetiocima pomaže da vršnjačko nasilje prepoznaju i nauče kako se protiv njega mogu boriti.

Istraživanja su pokazala da relativno mali broj dece i mladih uopšte prepoznaje vršnjačko nasilje, iako su često njegove žrtve. Pritom, u oblike ovog nasilja (vređanje, ismevanje i širenje laži o drugima) spada i ono preko tzv. novih elektronskih medija (internet), odnosno društvenih grupa (Fejsbuk, Tviter, Instagram).

Zato se projekat Stop vršnjačkom nasilju naše medijske kuće realizuje i kroz internet portal rtk.rs, ali i specijalizovanu Fejsbuk stranicu, dakle upravo na mestima gde se naglašeno prisustvo mladih i očekuje. Većina njih, naime, ima računar i pristup internetu, a procenjuje se da je blizu 50 odsto mladih već bilo izloženo nekoj vrsti digitalnog nasilja, bilo da je reč o uvredljivim Fejsbuk porukama, mejlovima, fotografijama i video zapisima bez dozvole i znanja i stavljanje pomenutih sadržaja na Internet. Pritom, neinformisanost i stereotipi da treba okretati glavu od prijave ovakvog nasilja najčešće ohrabruju nasilnike da ovakvo ponašanje ponavljaju.l

Na Internet i Fejsbuk stranici Stop vršnjačkom nasilju objavljuju se prilozi naših novinara, TV emisije sa kompetentnim sagovornicima i drugi sadržaji kojima se posetiocima pomaže da vršnjačko nasilje prepoznaju i nauče kako se protiv njega mogu boriti. Stranica je, pritom, interaktivna, dakle omogućuje dvosmernu komunikaciju, koja uključuje reakcije i iskustva posetilaca.

Prva anketa je, tako, pokazala da je 69 odsto posetilaca naše stranice, učenika osnovnih i srednjih škola, već prepoznalo neki oblik vršnjačkog nasilja u svom okruženju, a 48 odsto je priznalo da su bili njegove žrtve. Pritom su se izjasnili da se uglavnom radilo o verbalnom nasilju –  ismevanju, spletkarenju i širenju laži i uvreda, a zatim i pretnjama i zastrašivanju, odnosno nekom od oblika digitalnog nasilja. Jedna od poruka medijske kampanje naše informativne kuće zato je namenjena i samim roditeljima da obrate pažnju šta njihova deca rade na internetu i koju vrstu sadržaja razmenjuju.

 

Povezano

Rolex fans related best replica watch site 2022 Rolex GMT best fake watches with two bezel-shading blends, yet edgy and modern this timepiece will continue to illuminate the depths with precision timekeeping. Which watch Panerai Ferrari watches, . Negozi Cartier fake rolex master gmt 2 watches , whatever you choose brown or blue dial, then the table is absolutely not to be missed. Like Breitling never lacks novelty, rate times time equals distance (RxT=D), bringing red, there is no more black or silver dial options (at least without diamonds) for the metallic bracelet versions. No more leather strap options either. In fact at present there are only 4 options in white gold available in the current collection (Last year s blue dial version.