subota, 16. januar 2021.

Kruševac
subota
Delimično oblačno.
Delimično oblačno.
-9°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 97%
Brzina vetra: 1 m/s SSZ
 

Mart – mesec borbe protiv raka

Mart – mesec borbe protiv raka

U okviru Kalendara zdravlja  mart se obeležava kao Nacionalni mesec borbe protiv raka.  Dve trećine bolesti nastaju pod uticajem faktora rizika, koji su rezultat savremenog načina života, a procene svetske zdarvstvene organizacije su poražavajuće, jer se smatra da će do 2030. godine broj obolelih od raka biti udvostručen.

U svetu svake godine od raznih oblika kancera oboli 12, a umre 7, 6 miliona ljudi.

U Srbiji se godišnje registruje 33 hiljade obolelih i više od 20 hiljada umre od ove opake bolesti. Muškarci u Srbiji najviše oboljevaju od raka pluća, debelog creva, prostate, mokraćne bešike, želuca i pankresa, a kod žena maligni proces se najčešće lokalizuje na dojci, debelom crevu, grliću materice i želucu.

Nacionalna kampanja „Srbija protiv raka“  nije vremenski ograničena, predstavlja sprovođenje u praksu nacionalih programa za prevenciju raka dojke, raka grlića materice i raka debelog creva.

Pored   preventivnih pregleda, lekaru se odmah treba javiti ukoliko osoba uoči kašalj koji dugo traje, zadebljanje ili čvorić bilo gde na telu, promene u pražnjenju creva, neobjašnjiv gubitak telesne težine, neuobičajeno krvarenje i promuklost koja duže traje.

Slogan nacionalnog meseca borbe protiv raka glasi : „Neka zdrav način životza i preventivni pregled postanu sastavni deo ponašanja, a ne samo obaveza!“

Povezano