nedelja, 24. januar 2021.

Kruševac
nedelja
Delimično oblačno.
Delimično oblačno.
8°C
Trenutni pritisak: 1000 mb
Vlažnost: 62%
Brzina vetra: 4 m/s J
 

Zavod za javno zdravlje poziva žene da aktivno učestvuju u borbi protiv raka dojke

Zavod za javno zdravlje poziva žene da aktivno učestvuju u borbi protiv raka dojke

U okviru kalendara Javnog zdravlja, mart mesec se obeležava kao mesec borbe protiv raka. U cilju podizanja svesti javnosti i ediukacije o značaju prevencije raka dojke, u Srbiji se četvrti put obeležava Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Tim povodom Zavod za javno zdravlje Kruševac izdao je sledeće saopštenje.

Rak dojke je najrasprostranjenije maligno oboljenje kod žena u Srbiji. Od ove vrste raka u našoj zemlji  svake godine oboli približno 4.000 žena a oko 1.600 izgubi bitku sa ovom bolešću. U odnosu na žene u Evropi , žene u Srbiji nalaze se u srednjem riziku od oboljevanja od raka dojke i visokom riziku umiranja od ove vrste malignog tumora.

Pokretanjem Nacionalnog programa skrininga karcinoma dojke, Srbija čini korake u pravcu smanjenja stope smrtnosti od ove bolesti. Skrining se sporovodi organizovanjem pregleda mamografom, kod zdravih žene određene starostne dobi od 50. do 60. godine.

Otkrivanje raka dojke u ranoj fazi – skriningom, daje ženi velike šanse za izlečenje, brži oporavak, smanjenje invalidnosti i bolji kvalitet života.

Ovim povodom ZZJZ Kruševac, poziva sve žene  da preuzmu odgovornost za svoje zdravlje i aktivno učestvuju u borbi protiv raka dojke odlaskom na redovne preglede kod ginekologa, navodi se  u saopštenju Zavoda za javno zdravlje Kruševac.

Povezano